Metal oksitlerin farklı pişirim atmosferlerinde sır bünyesindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of metal oxides on different firing atmospheres
- Tez No: 660442
- Danışmanlar: PROF. SONER GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Artistik sırlar, Metal oksitler, Metalik sırlar, Artistic glazes, Metal oxides, Metallic glazes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Metalik sırlar, farklı pişirim yöntemleri ile elde edilen görsel etkilere sahip sırlardır. Metalik sır elde etmek için parlak bir sır bünyesine metal etki veren oksitlerin artan azalan oranlarda ilaveleri gerekmektedir. Metal oksitler genellikle sır bünyelerine katıldıklarında sır yüzeyine mat-parlak etki kazandıran oksitlerdir. Metalik sırların oluşumunda pişirim sıcaklığı, uygulama şekli oldukça önemlidir. Bu araştırma, metalik sırların uygulamalı olarak çalışıldığı, olumlu özellik gösteren sırların pişirim sıcaklığı ve programının yer aldığı, çeşitli hammadde ve oksitlerin artan azalan oranlarda ilaveleri ile denemelerin yapıldığı bir araştırma programını kapsamaktadır. Dört bölümden oluşan bu araştırmanın, ilk bölümünde seramik sırlarının genel tanımı ve artistik sırların sınıflandırılması yapılmış, ikinci bölümde ise metalik sırların tarihçesine yer verilerek, metalik sır ile çalışan bazı seramik sanatçıları ele alınmıştır. Üçüncü bölüm kullanılan hammaddelerin ve oksitlerin tanımlarının yer aldığı, farklı pişirim atmosferlerinde yapılan denemelerin anlatıldığı bir araştırma sürecini kapsamaktadır. Son bölüm üç boyutlu seramik uygulamaların yer aldığı, olumlu sonuç veren reçetelerin seçilip çoğaltılarak, bu formlar üzerine uygulandığı bir çalışma sürecinin anlatılmasından oluşmaktadır. Araştırmanın temel amacı sanatsal anlamda başarılı metalik sırların elde edilmesidir. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerden yola çıkılarak, bu konuda akademik araştırma yapmak isteyenlere yol göstermesi adına fayda sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Metallic glazes are glazes with visual effects obtained by different firing methods. In order to obtain a metallic glaze, it is necessary to add oxides that give a metal effect on a shiny glaze at increasing and decreasing rates. Metal oxides are oxides that give a matt shine effect to the glaze surface when they are generally combined with the glaze bodies. The firing temperature and application method are very important in the formation of metallic glaze. This research includes a research program in which metallic glazes are studied practically, firing temperature and positive glaze programs are included, and experiments are conducted with gradually decreasing additions of various raw materials and oxides. This research consists of four parts. In the first part, the general definition of ceramic glazes and classification of artistic glazes, in the second part, the history of metallic glazes is given and some ceramic artists working with metallic glaze are discussed. The third section includes the research program in which the definition of raw materials and oxides used in metallic glazes, experiments and different firing atmospheres are applied. In the last part, secrets that gave positive results were selected and personal applications were started. As a result of personal applications, glazed products with different visual effects were obtained.