Yumrulu bitki (havuç, kereviz, patates, sarımsak, soğan, şalgam, şeker pancarı, turp, yer elması, zencefil) küllerinin sır bünyesinde kullanımının araştırılması (1200oC)
Investigation of the use of lambed plant (carrot, celery, potato, garlic, onion, turnip, sugar beet, turnip, jerusalem artichoke, ginger) ashes in the glaze (1200oc)
  1. Tez No: 660459
  2. Yazar: NASIBA ERESHOVA
  3. Danışmanlar: PROF. SONER GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Artistik sırlar, Kül sırları, Yumrulu bitkiler, Artistic glazes, Ash glazes, Tuberous Roots
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kapsamlı bir sürece sahip olan seramik üretimleri çoğu zaman rastlantısal oluşumlar sonrası sır çeşitlerine yön vermiştir. Bu tesadüfi gelişimlerin örneklerinden biri de kül sırlarıdır. Doğal kül Odun yakıtlı (Anagama) fırınlarında gerçekleştirilen ilkel pişirimler sırasında, uçuşan küllerin seramik yüzeylerine tutunarak erimesi ve artistik sır etkisi sonucu ortaya çıkmıştır. En eski seramik sırı olarak kabul edilmektedir doğal kül sırları, M.Ö. 1500'de Shang Hanedanlığı Dönemi'nde bulunmuş ve üretimi Zhou Dönemi'ne kadar devam etmiştir. Bu çalışmanın amacı toprak altında yetişen, alkalice zengin olan yumrulu bitkilerin artistik bir sır hammaddesi olarak kullanılması. Çalışmada saydam frit, üleksit, sodyum feldspat ve potasyum feldspatın tek tek kullanılarak oluşturulan reçetelere yumrulu bitki (patates, havuç, turp, yer elması, şeker pancarı, şalgam, sarımsak, soğan, zencefil, kereviz) külleri tek tek artan oranlarda ilave edilmiş ve demir oksit, bakır oksit, mangan oksit, kobalt oksit ve kalay oksit ile renklendirilmiştir. Daha sonra saydam frit, üleksit, sodyum ve potasyum feldspatın birlikte yer aldığı reçeteye yumrulu bitkilerin külleri tek tek eklenmiştir. Sır denemeleri vitrifiye çamuru üzerine uygulanmış bisküvi pişirimleri 1000oC sıcaklıkta, sırlı pişirimleri ise 1200oC sıcaklıkta, yapılmıştır. Denemeler sonucunda olumlu sonuç alınan reçeteler çoğaltılarak üç boyutlu formlara uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ceramic productions, which have a comprehensive process, have mostly shaped glaze types after random formations. One of the examples of these random developments is ash secrets. Natural ash It was created during the primitive firings performed in wood fired (Anagama) furnaces, as a result of the melting of flying ashes by holding onto ceramic surfaces and the artistic glaze effect. Natural ash glaze, which is considered to be the oldest ceramic glaze, dates back to BC. It was found in the Shang Dynasty in 1500 and its production continued until the Zhou Period. The aim of this study is to use the alkaline-rich tuberous plants growing under the ground as an artistic glaze raw material. In the study, tuberous plant ashes (potato, carrot, radish, yam, sugar beet, turnip, garlic, onion, ginger, celery) were added one by one to the recipes prepared using transparent frit, ulexite, sodium feldspar and potassium feldspar one by one and iron colored with oxide, copper oxide, manganese oxide, cobalt oxide, and tin oxide. Later, the ashes of tuber plants were added one by one to the recipe, which includes transparent frit, ulexite, sodium and potassium feldspar. Glaze trials were applied on vitrified clay, biscuit firing was performed at 1000oC and glazed firing at 1200oC. The prescriptions with positive results as a result of the trials were multiplied and applied to three-dimensional forms.