Eski hukukumuzda muamele-i şer'iyye
Muamele-i şer'iyye in our former law
  1. Tez No: 660504
  2. Yazar: SALİH KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM BUĞRA EKİNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Muamele-i Şer'iyye, Ribâ, Osmanlı'da Faiz, Para Vakfı, Bey' Bi'l-İstiğlâl, Bey' Bi'l-Vefâ, Muamele-i Şer'iyye, Ribâ, Usury in Ottoman Empire, Ottoman Cash Waqfs, Bey' Bi'l-İstiğlâl, Bey' Bi'l-Vefâ
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu çalışmada bir kredi temin yöntemi olarak kullanılan muamele-i şer'iyye, 17. asır Osmanlı kaynakları başta olmak üzere diğer kaynaklar da göz önüne alınarak ele alınmıştır. Günümüz müellifleri bu muameleyi umumiyetle, faizi gizlemek için bir kılıf olarak görmektedir. Şer'iyye sicilleri, arşiv vesikaları, devrin fıkıh/fetvâ kitapları incelendiğinde konuyla ilgili çok sayıda muamele-i şer'iyye ile karşılaşılmış ve çok ciddi bir tatbik sahası görülmüştür. Çalışmada bu kaynaklar incelenerek, muamele-i şer'iyyenin hakikaten faize bir kılıf olarak mı; yoksa faizden kaçınmak için bir ruhsat olarak mı kullanılıp kullanılmadığı açığa çıkartılmaya çalışılmıştır. Osmanlı Devleti'nin bu hukukî muameleye bir tatbik sahası vermekle birlikte çok sayıda düzenleme ile müdahalede bulunduğu müşâhede edilmiştir. Muamele-i şer'iyyenin hususen günümüz faizsiz bankacılık faaliyetleri çerçevesinde de tatbik sahası olduğu düşünüldüğünde, meselenin ortaya konulması bir kat daha ehemmiyet kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, muamele-i şer'iyye, which was utilised as a loan procurement method, is discussed with using 17th century ottoman resources and other resources. Present-day writers generally regard this method as a cover for concealing usury. Analysis of the Ottoman court records, archive documents, fetwa books of that era demonstrate that muamele-i şer'iyye procedure was quite common in practice and used in very different contexts. The study aims to determine whether this method was really a cover for concealing usury or was it a“ruhsat”for avoiding use of interest by examining the aforementioned sources. It is striking that whilst The Ottoman Empire permitted the usage of this method, it also sought to intervene in the practice by adopting a significant number of regulations. The exploration of the issue becomes even more important, considering its wide usage in today's interest-free banking activities so explanation.