Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Türkiye'deki işkence suçu üzerindeki etkileri
The effects of decisions of European Court of Human Rights over torture crime in Turkey
- Tez No: 285832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşkence, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Torture, Turkish Penal Code 5237, European Court of Human Right
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tarih boyunca ve günümüze kadar sorgulama ve cezalandırma yöntemi olarak sıkça kullanılan işkence, maddi ve manevi acı ve ıstırap anlamına gelmektedir. İşkence yasağının ihlali, kişilerin maruz kalabileceği en ağır temel hak ihlalleridir. Bu nedenle işkenceyi meşru gören hiçbir kanun yoktur.Türk hukuku bakımından işkence Anayasal olarak yasaklanmış ve Türk Ceza Kanunu'nu kapsamında suç olarak düzenlenmiştir.1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 94 ve 95. maddeleri işkence suçunu düzenlemektedir. Yürürlükten kalkan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki işkence suçu kavramları arasında önemli farklar bulunmaktadır.Çalışmada; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türk Hukuku ve uygulamasına etkisi ele alınmıştır. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; genel olarak işkence kavramı, batı hukukunda ve hukukumuzda iskencenin tarihçesi ve işkencenin uluslararası sözleşmelerdeki yeri ve koruma mekanizmalarına değinilmiştir.İkinci bölümde; 5237 sayılı TCK'nın 94. maddesinde tanımlanan işkence suçu tüm unsurlarıyla ele alınmıştır. 5237 sayılı TCK'daki işkence suçu incelenirken eski kanunla yer yer karşılaştırmalar yapılmıştır.Son bölümde ise, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesi kapsamında işkence, insanlıkdışı, asağılayıcı muamele ve ceza kavramları, 3.maddenin uygulanma şartları ve bu maddeye ilişkin bazı uygulama alanları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye ve diğer ülkeler hakkında verdiği örnek içtihatlarla açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Torture, which has been often used as interrogation and punishment methods throughout history and until today, refers to financial and emotional pain and suffering. Violation of prohibition of torture is the most serious fundamental right abuse the persons can be subjected to. Thus, there is no law that legitimates torture.In respect of Turkish law, torture is prohibited constitutionally and designated as a crime in the Turkish Penal Code. The articles 94 and 95 of Turkish Penal Code 5237 which came into force on 1 June 2005 designate the torture crime. There are significant differences between the torture crime concepts designated in the Turkish Penal Code 765 which was abolished and the Turkish Penal Code 5237.In this study; the effect of Decisions of European Court of Human Rights over Turkish Law and its practice is discussed. This thesis is composed of three chapters. In the first chapter; in general, the concept of torture, the history of torture in the western law and in our law and the position of torture in the international agreements and its protection mechanisms are touched upon.In the second chapter; the torture crime identified in the Turkish Penal Code 5237, article 94 is handled down to the last detail. While the torture crime specified in Turkish Penal Code 5237 is examined, comparisons with the old law are made from place to place.In the final chapter; the torture, inhuman, degrading treatment and punishment concepts specified in article 3 of European Convention on Human Rights, the conditions of practice of the article 3 and some relevant fields of practice are tried to be explained by the precedent judicial decisions of European Court of Human Rights concerning Turkey and other countries.