Yahya Akengin'in romanlarında yapı ve izlek
The structure and pattern in Yahya Akengin's novels
  1. Tez No: 660522
  2. Yazar: SERPİL ÖZKÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yahya Akengin, Roman, İzlek, Milliyetçilik, Vatan sevgisi, Yahya Akengin, Novel, Pattern, Nationalism, Patriotism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
“Yahya Akengin'in Romanlarında Yapı ve İzlek”adlı bu çalışmada, yazarın hayat hikâyesi, sanat anlayışı ortaya konularak yazarın romancı yönü tanıtıldı.“Giriş”kısmında Tanzimat döneminden itibaren Türk romanına genel bir bakış açısıyla bakıldı. Birinci bölümünde, yazarın hayatı, mizacı ve eserleri hakkında bilgiler verildi. Çalışmanın esasını oluşturan üçüncü bölümde yazarın romanları çeşitli başlıklar altında incelendi. Romanların yapısal incelemesi“Romanların Tanıtımı”yapılarak ele alındı.“Olay Örgüsü”başlığı altında eserin kurgusunda izlenilen yollar tespit edildi. Romanın gerilimini arttıran ana ve ara düğümler gösterildi. Romanlardaki kişiler kadrosu,“Fonksiyonları”ve“Tipleri”bakımından incelenerek kendi aralarında tasnifi yapıldı. Kişilerin sunumunda yazarın izlediği yollar örneklerle anlatıldı.“Zaman”,“Mekân”,“Bakış Açısı ve Anlatıcı”bölümlerinde, yazarın izlediği yollar hakkında genel bir değerlendirme yapıldı.“Temalar”,“Ferdi ve Psikolojik”,“Sosyal Temalar”ana başlıkları altında gösterildi. Her bir tema kendi içinde alt başlıklara ayrıldı.“Sonuç”kısmında, çalışma süresince elde edilen bilgilerle Yahya Akengin'in romancı yönü, romanlarıyla ilgili tespitlerle ortaya konuldu. Eserler hakkında genel bir değerlendirme yapıldı.“Kaynakça”kısmında yararlanılan eserlerin listesi verilerek çalışma tamamlandı.
Özet (Çeviri)
In this study named as“The Structure and Pattern in Yahya Akengin's Novels”the author's life story and novelist aspect has been introduced by revealing his artictic perspective. At the part of“Introduction”begansfrom Tanzimat Period,The Turkish was analyzed from a general point of view. At the first partsome informations were given aboutauthor's life, nature and works. At the third part, basis of studyhis novels was anlyzed under various titles. The structural analysis of novels were discusged by introducingthe novels. The ways followed in the editing of the works were detectedunder the title of“Chain of Events”and main andintermediate problems that increase tension of novel were presented. The cast of characters were analyzed with“Functions”and“Types”and classified among themselves. While presenting characters, the ways followed by the author were explained with some samples. At the part of“Time”,“Place”,“Point of View”,“Narrator”general evaluationwas done about the ways author followed. Themes were showedunder the main titles of as“Individual and Psychological”and“Social Thems”. Each them was divided into subtitles within itself. At the conclusion part, Yahya Akengin's novelist side revealed with the finding about his novels and the obtained informations General evaluation was done about his works. At the source part, the study was completed by giving the list of works benefited from.