İskemik kalp hastalarında serum selenyum ve lipid peroksit düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Relationship between serum selenium and lipid peroxide levels in ischemic heart diseases
  1. Tez No: 66053
  2. Yazar: FATMA DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFİFE İZBIRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Serum Selenyum, Serum Lipid Peroksit, İskemik Kalp Hastalığı, Serbest Radikaller, Serum Selenium, Serum Lipid Peroxide, ischemic Heart Disease, Free Radicals
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
IV ÖZET Selenyumun çeşitli hayvan türleri için esasiyel bir element olduğu yirmi yıldan fazla bir süredir bilinmektedir. Selenyum eksikliği ile başta kardiyo-vasküler hastalıklar ve kanser olmak üzere, çeşitli hastalıklar arasında anlamlı korelasyonlar olduğunu ortaya koyan çeşitli epidemiyolojik ve klinik çalışmalar bulunmaktadır. İskemik kalp hastalan ve normal koroner arterli kişilerdeki serum selenyum düzeyleri hidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayin edildi. Lipid peroksid düzeyleri spektrofotometrik olarak çalışıldı. Ortalama serum selenyum düzeyleri iskemik kalp hastalanırda 35.05+9.78 p.g/L, normal kroner arterli kişilerde 61.39+14.78 ug/L, lipid peroksit düzeyler ise, iskemik kalp hastalarında ortalama 3.74±0.44 nmol/ml, normal koroner arterli kişilerde ortalama 2.72+0.53 nmol/ml olarak bulunmuştur. İskemik kalp hastalarının ve normal koroner arterli kişilerin serum selenyum ve lipid peroksit düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For more than two decades selenium has been considered as an essential element for various animal species. Epidemiologic and clinical researches have been carried out for the prediction of a significant correlation between selenium deficiency and mainly cardio vascular diseases and cancer. This present study was conducted to obtain whether such an correlation exists between these two parameters and cardio-vascular diseases. Serum selenium and lipid peroxide levels of the control and test groups were determined with hyride generating atomic absorbtion spectrometric and spectrophotometric methods respectively. Mean amounts of selenium were lower (35.05+9.78 ng/L for the test and 61.39±14.78 to. g/L for the control) whereas lipid peroxide levels were somewhat higher (3.74+0.44 nmol/ml for the test and 2.72+0.53 nmol/inl for the control) in ischemic heart disease comparing to normal persons. Statistical analysis shows that there is a significant difference between the serum selenium and lipid peroxide levels of two groups.