Anadolu Ajansı'nın İran haberlerini aktarma politikası: 2016-2020 dönemi
Iranian news coverage of Anatolia Agency: The period of 2016-2020
- Tez No: 660537
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya, haber, söylem, dış politika, Anadolu Ajansı, İran İslam Devleti, Media, news, dsicourse, foreign policy, Anadolu Agency, Islamic Republic of Iran
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Medyanın, kavramsallaştırıldığı günden bugüne toplumlar üzerindeki etkileri tartışma konusu olmuştur. Bu etkiler kimi zaman sınırlı, kimi zaman ise güçlü olarak nitelendirilmiş olsa da“etki”kavramının her daim mevcut bulunduğu konusunda hemfikir kalınmıştır. Bu doğrultuda medyanın toplumsal olaylar, ekonomi, sağlık vb. konularda toplumun fikirlerine az ya da çok etki ettiği, bireyleri yönlendirme gücünü barındırdığı düşünülmektedir. Fakat dış politika gibi çoğunluğun fikir sahibi olamadığı, özelde daha fazla merak ve araştırma ile bilgi elde edilebilecek konularda bu etkinin artış gösterebileceği öngörülmüştür. Dış politika konularının gündeme geldiği dönemlerde genelde daha devletçi bakış açılarıyla medyanın konuyu yansıttığı, toplumu bu doğrultuda yönlendirdiği düşünülmektedir. Çünkü medyanın dış politika ile ilgili meselelerde ülke çıkarlarını düşünmesi gerekliliği taşıdığı savunulmaktadır. Bu bilgiler ışığında söz konusu araştırma Türkiye'nin, kuruluşundan bu yana sınır ve din etmenlerinin etkisinde ilişkilerini belli seyirlerde devam ettirdiği İran İslam Devleti ile devrim sonrasından günümüze yaşanan gelişmeler, bu gelişmelerin yansıtılma biçimleri; dış politika haberleri bakımından daha etkin çalışma gösteren Anadolu Ajansı perspektifinden incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The influence of media on societies have been a matter of debate since the day it was conceptualized. Although this is sometimes described as limited and sometimes powerful, it is agreed that the concept of“influence”has always existed. It is thought that it affects the opinions of the society on issues such as social events, foreign policy, economy etc. and has the power to direct individuals. It is suggested that this influence may become more visible especially on issues such as foreign policy, where only a few people have an idea, and in particular, where information can be obtained through individual research. In the times when foreign policy issues are the matter, it is generally thought that the media reflect the issue with more statist perspectives and guides the society in that direction. Because it is argued that media should reflect the interests of the country in foreign policy matters. In the light of this information since the establishment of Turkey, the developments with the Islamic State of Iran, where its relations have continued in a certain course under the influence of border and religious factors, the developments that have taken place after the revolution, the ways of reflecting these developments, etc. Are analyzed in the perspective of Anadolu Agency, which works more effectively in terms of foreign policy news.