Ahmed Cevdet Paşa'nın Ma'rûzât isimli eserinde kamu personeli: Nitel bir araştırma
Public personnel in Ahmed Cevdet Pasha's work entitled Ma'rûzât: A qualitative research
- Tez No: 660538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Administration, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Cevdet Paşa, Maruzat, Kamu Personeli, Tanzimat, Ahmed Cevdet Pasha, Maruzat, Public Personnel, Tanzimat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Devletlerin başarılı ve uzun ömürlü olabilmeleri sağlam teşkilat yapısına ve kamu personel sisteminin liyakate dayalı olmasına bağlıdır. Bunu çoğunlukla başarmış birçok devlet tarihteki yerini almıştır. Osmanlı Devleti de etkin bir kamu personeli sayesinde altı asırdan fazla bir sürede büyük bir coğrafyada varlığını sürdürebilme başarısını göstererek tarihe geçmiştir. Osmanlı Devleti bekasını sağlayabilmek ve kötü gidişatını engelleyebilmek için çağın gereklerine göre ıslahatlar yapmıştır. Modernleşme hareketinin yaşandığı 19. yüzyılda, devlet her alanda olduğu gibi kamu personel sisteminde de köklü değişikliğe gitmiş ve bu devreye Tanzimat Dönemi denilmiştir. Tanzimat Dönemi'nin önemli devlet adamı, vakanüvis, hukukçu ve eğitimci olan Ahmed Cevdet Paşa'nın Sultan İkinci Abdülhamid'e Tanzimat Dönemi'ndeki tarihi ve siyasi hadiseleri arz ettiği“Ma'rûzât”adlı eserindeki kamu personeli bu çalışmada incelenmiştir. Çalışmanın amacı; Ahmed Cevdet Paşa'nın“Ma'rûzât”isimli eserinde dönemin kamu personelinin durumunu, nasıl ve ne şekilde ele alındığını ortaya çıkarmak ve modern personel sisteminin temelinin atıldığı dönemdeki kamu personelinin durumunu değerlendirmektir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerine dayandırılmış, veri toplama aracı olarak ise doküman incelemesi/arşiv araştırması yönteminden yararlanılmıştır.“Ma'rûzât”tan elde edilen veriler, metin analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Nihayet yapılan kodlamalarla Ahmed Cevdet Paşa'nın“Ma'rûzât”isimli eserinde kamu personeli ile alakalı bulgular“İdari Yönden Kamu Personelinin Durumu”,“Siyasi Yönden Kamu Personelinin Durumu”ve“Mali Yönden Kamu Personelinin Durumu”olmak üzere üç başlık altında kategorize edilerek toplam yirmi dört alt başlık altında incelemeye tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda, Tanzimat Dönemi'nde Ahmed Cevdet Paşa'nın Ma'rûzât'ta belirttiği kamu personelinin birçok sorunları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The success and longevity of states depends on a sound organizational structure and the merit-based public personnel system. Many states that have mostly achieved this have taken their place in history. The Ottoman State also made history by showing the success of surviving in a large geography for more than six centuries thanks to an effective public personnel. The Ottoman State made reforms according to the requirements of the age in order to ensure its survival and to prevent its bad course. In the 19th century, when the modernization movement was experienced, the state made a radical change in the public personnel system as in every field and this period was called the Tanzimat Period. The public personnel in the work“Ma'rûzât”, in which Ahmed Cevdet Pasha, who was an important statesman, historian and jurist of the Tanzimat Period, presented to Sultan Abdulhamid II the historical and political events during the Tanzimat Period, was examined in this study. Purpose of the study; To reveal the state of the public personnel of the period in Ahmed Cevdet Pasha's work named“Marûzât”and to evaluate the state of the public personnel in the period when the foundation of the modern personnel system was laid. The study was based on qualitative research methods, and document analysis / archive research method was used as a data collection tool. The data obtained from“Ma'rûzât”were analyzed by text analysis method. Finally, with the coding made, the findings related to public personnel in Ahmed Cevdet Pasha's work named“Ma'rûzât”were categorized under three headings:“Status of Public Personnel in Administrative Aspects”,“Status of Public Personnel in Political Aspects”and“Status of Public Personnel in Financial Aspects”and examined as a total of twenty four sub-headings. As a result of the research, it was determined that the public personnel stated in Ma'rûzât by Ahmed Cevdet Pasha during the Tanzimat Period had many problems.