Kırşehir ilinin kültürel değerlerinin resim sanatı ile yorumlanması
Interpretation of the cultural values of Kırşehir province with painting art
- Tez No: 660649
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ETİKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir, tarih, kültür, sanat, resim sanatı, Kırşehir, history, culture, art, painting art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kültürler, asırlar içinde değerler bütünü oluştururlar. Sahip oldukları bu değerler bütünü ile kültürler, ayakta kalarak yaşamaya devam ederler. Bunlar görünen ve görünmeyen değerler bütünü şeklindedir. Bu çalışma, Kırşehir ilini, görünen kültür değerleri üzerinden“Kültür ve Kültürel Tasarım”eksenli ele almaktadır. Zengin bir kültürel mirasa sahip Kırşehir, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Türk kültürünün yaşatıldığı bir merkez olmuştur. Bu gerçekliği ile Kırşehir, tarihi eserleri, kültürü ve yetişmiş büyük insanları ile, önemli bir yere sahiptir. Kültürel değerlerimiz, ilerleyen süreçte ciddi kayıplara maruz kalmıştır. Günümüz dünyasında, insanların gündemlerinden düşen, yok olmaya mahkum gibi görünen kültürel varlığımızın yaşatılması, sahip çıkılması, manevi bir değer olarak saklanması ve sonraki nesillere aktarılması çok önem arz etmektedir. Kırşehir ilinin kültürel değerleri ve yeri tespit edilerek var olan bulgularına ulaşılmıştır. İlde bulunan kültürel değerler, resim sanatı ile yorumlanmış, varolan kültürel miras, resim sanatı yoluyla anlamlandırılmıştır. Sahip olunan kültürel varlığa vurgu yapılmıştır. Kültürel varlığımıza, özellikle Kırşehir ilinin kültürel varlığına dönük farkındalık oluşturup katkı sunmak amaçlanmıştır. Çalışma, kültür ve kültürel tasarım eksenli ele alınmıştır. Bu çalışmada, literatür taraması yapılarak Kırşehir ilinin kültürel değerlerinin ve yerinin tespiti yapılmış, fotoğraflarla belgelenmiştir. Kırşehir ilinde bulunan ; camiler, medreseler, kiliseler, kervansaraylar, köprüler, kaleler, türbeler, Kırşehir iline ait abdal kültürünün önde gelen isimleri, evlenme gelenek ve görenekleri, konuları araştırılmıştır. Bu kültürel değerlerden Cacabey Medresesi, Ahi Evran, Abdal Kültürü, Aşıkpaşa, Dokuma Geleneği konuları ile camilerden bazıları sanatsal olarak yorumlanmış, resim sanatıyla aktarılmıştır. Teknik olarak tuval üzerine yağlı boya, akrilik boya ile rölyef teknikleri kullanılmıştır. Çalışmalar; sürrealist, expresyonist bir bakış açısıyla soyut etkiler hedeflenerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultures constitute a set of values over the centuries. With this set of values they have, cultures continue to survive. These are visible and invisible values. This study handles the province of Kırşehir in the axis of“Culture and Cultural Design”based on visible cultural values. With a rich cultural heritage, Kırşehir has hosted many civilizations. It has been a center where Turkish culture is kept alive. With this reality, Kırşehir has an important place with its historical artifacts, culture and educated great people. Our cultural values have suffered serious losses in the future. In today's world, it is very important to keep alive, protect, keep as a spiritual value and pass it on to the next generations of our cultural existence that has fallen from the agenda of people and seems doomed to disappear. Cultural values and location of Kırşehir province were determined and existing findings were reached. The cultural values in the city were interpreted with the art of painting, and the existing cultural heritage was made meaningful through the art of painting. Cultural values are emphasized. It is aimed to create awareness and contribute to our cultural values, especially the cultural values of Kırşehir. The study has been handled in terms of culture and cultural design. In this study, the cultural values and location of Kırşehir province were determined by literature review and documented with photographs. Located in the province of Kırşehir; mosques, madrasas, churches, caravanserais, bridges, castles, tombs, prominent figures of the Abdal Culture of Kırşehir, marriage traditions and customs, subjects were researched. Among these cultural values, Cacabey Madrasah, Ahi Evran, Abdal Culture, Aşıkpaşa, Weaving Tradition and some of the mosques were interpreted artistically and conveyed with the art of painting. Technically, oil paint, acrylic paint and relief techniques were used on canvas. Studies; Surrealist, Expressionist perspective is addressed with the aim of abstract effects.