Örgütsel yabancılaşmanın iş tatmini üzerindeki etkisine yönelik eğitim sektöründe bir araştırma
A study in education sector on the effect of organizational alienation on job satisfaction
  1. Tez No: 660653
  2. Yazar: ELİF GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERCAN GEGEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Yabancılaşma, İş Tatmini, Eğitim Sektörü, Organizational Alienation, Job Satisfaction, Education Sector
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı örgütsel yabancılaşmanın iş tatmini üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu çerçevede özel ve devlet okullarında görev yapan 137 eğitim sektörü çalışanı araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Kullanılan anket demografik bilgi formu,“İş Tatmini Ölçeği”ve“Örgütsel Yabancılaşma Ölçeği”bölümlerinden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde T Testi, ANOVA Testi, Faktör Analizi, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda örgütsel yabancılaşma ile iş tatmini arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel yabancılaşma alt boyutlarından kaygı ve sosyal güçsüzlük boyutlarının iş tatmini üzerinde negatif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is that determine the effect of organizational alienation on job satisfaction. In this respect, 137 education sector employees working in private and public schools constitute the sample of the study. Questionnaire was used to collect data. The questionnaire consists of demographic information form, Job Satisfaction Scale and Organizational Alienation Scale sections. SPSS program was used to analyze the data. T Test, ANOVA Test, Factor Analysis, Correlation Analysis and Regression Analysis were used to analyze the data. As a result of the analysis; it has been determined that there is a negative relationship between organizational alienation and job satisfaction. In addition, it was concluded that the dimensions of anxiety and social weakness, which are sub-dimensions of organizational alienation, have a significant negative effect on job satisfaction.