Serebral palsili çocuklarda duyu bütünleme tedavisinin gövde kontrolü ve denge üzerine etkisi
The effect of sensory integration therapy on body control and balance in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 660716
  2. Yazar: GİZEM CANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Duyu bütünleme, Gövde Kontrolü, Denge, Serebral palsy, Sensory integration, Balance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Serebral palsi (SP) hayat boyu rehabilitasyon alması gereken popülasyonun içinde en sık karşılaşılan durumdur. SP'nin rehabilitasyonunda farklı birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de duyu bütünleme tedavisidir. Bu çalışmada duyu bütünleme tedavisinin diparetik SP'li bireylerde gövde kontrolü ve dengenin geliştirilmesine etkisi araştırıldı. Altmış diparetik SP'li birey“tedavi grubu”ve“kontrol grubu”olmak üzere rastgele ikiye ayrıldı. Kontrol grubuna sadece konvansiyonel tedavi uygulanırken, tedavi grubuna konvansiyonel tedaviye ek olarak duyu bütünleme tedavisi uygulandı. Çalışma İstanbul İli Güngören İlçesi'nde yer alan Duha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. İki ay boyunca haftada 2 seans olmak üzere toplam 16 seans tedavi alan gruplar tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Gövde kontrolünü ölçmek amacıyla“Gövde Kontrolü Ölçüm Skalası”, dengeyi ölçmek amacıyla da“Pediatrik Berg Denge Skalası”kullanıldı. Tedavi öncesi değerlendirmelerde iki grup birbirine benzer bulundu. Çalışma sonunda tedavi grubunda hem gövde kontrolünde (p=0,007) hem de dengede (p=0,001) anlamlı düzelme olduğu gözlendi. Kontrol grubunda çalışma sonunda gövde kontrolünde bir değişiklik olmazken (p=0,235), dengenin anlamlı düzeyde düzelme gösterdiği (p=0,020) tespit edildi. Değişim farkları açısından iki grup arasında fark gözlenmedi (p>0,05). Sonuç olarak diparetik SP'li çocuklarda konvansiyonel tedaviye eklenen duyu bütünleme tedavisi gövde kontrolünün arttırılmasında etkilidir. Diparetik SP'li çocukların dengelerinin geliştirilmesinde konvansiyonel tedavi etkilidir ve tedaviye duyu bütünleme tedavisinin eklenmesi dengenin geliştirilmesinde ek bir katkı sağlamamıştır.
Özet (Çeviri)
Cerebral palsy is the most common condition in the population that needs to receive rehabilitation throughout life. Many different methods are used in the physical therapy and rehabilitation of cerebral palsy. Another new method is sensory integration therapy. In this study, the effectiveness of sensory integration therapy in the development of trunk control and balance was investigated in individuals with diparatic cerebral palsy. Sixty patients with diparatic cerebral palsy were divided into two groups as treatment and control, sensory reintegration with conventional treatment and only conventional treatment was applied to the control group. The study was conducted in Duha Special Education and Rehabilitation Center in Güngören district of İstanbul. Groups receiving two sessions of treatment per week for 2 months were evaluated before and after treatment. Body Control Measurement Scale was used to measure body balance and Berg Balance Scale was used to measure static and dynamic balance. In pre-treatment evaluations, the two groups were similar. At the end of the study, it was observed that there was a significant improvement in both body control (p=0.007) and balance (p=0.001) in the treatment group. While there was no change in body control at the end of the study in the control group (p=0.235), the balance showed a significant improvement (p=0.020). No difference was observed between the two groups in terms of change differences (p>0.05). Consequently, sensory integration therapy, which is added to conventional treatment in children with diparatic CP, is effective in increasing body control. Conventional treatment is effective in improving the balance of children with diparatic CP, and the addition of sensory integration therapy to the treatment did not make an additional contribution to the development of balance.