Zoover.com web sitesindeki turist değerlendirmelerine göre beş yıldızlı konaklama işletmelerinin incelenmesi
Review of five stars accommodation business according to tourist reviews on the zoover.com website
  1. Tez No: 660788
  2. Yazar: AYKUT ESİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YETKİN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konaklama işletmeleri, seyahat 2.0, zoover.com, Hospitality businesses, travel 2.0, zoover.com
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Turizm sektörü dünyada en hızlı büyümekte olan sektörler arasında yer almaktadır. Küresel olguların yayılması ve özellikle teknolojik unsurların gelişmesi turizm sektörünü hem geliştirmekte hem de değiştirmektedir. Sektörler arasındaki yerini sağlamlaştırabilmesi ve kaliteli hizmetlerini markalaştırabilmesi için farklılaşan yeni misafir taleplerini çağın koşullarına uygun şekilde karşılayabilmesi gerekmektedir. İçerisinde bulunan teknoloji dönemi, araç ve cihaz donanımlarının modernleştirilmesiyle birlikte geleneksel pazarlama yöntemlerinin de internet ortamında gelişme gösterdiğini ortaya koymaktadır. Günümüzde turizm ile ilgili etkinlikler gazete, el ilanları ve broşür gibi tanıtım mekanizmaları yerine, dijital platformlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Seyahat eden kişiler internet sitelerinden yararlanarak konaklama yapacakları yeri ayarlayabilmekte, restoran ve yemek bilgilerine erişebilmekte, sosyal aktivite gibi isteklerinin bulunurluğunu görebilmekte, farklı kullanıcıların deneyimlerinden faydalanabilmekte, filtreleme özelliklerini kullanarak kısa zamanda verimli bir şekilde seçim yapabilmektedir. Tez çalışmasının ilk kısmında; turizm faaliyetlerini gerçekleştiren kişilerin seyahatleri boyunca faydalandıkları mal ve hizmetler olan turistik ürün kavramının gelişimi, özellikleri ve barındırdığı unsurlar incelenmekte, konaklama işletmelerinin tarihçesi ve sınıflandırılmasının üzerinde durularak beş yıldızlı otellerin özellikleri ile bölüm sonlandırılmaktadır. İkinci kısımda; kişinin seyahat karar süreci ele alınarak, önemli dijital bilgi kaynakları incelenmektedir. Son olarak üçüncü bölümde Zoover.com sitesinde yapılan misafir değerlendirmeleri ele alınarak Akdeniz ve Ege bölgelerindeki beş yıldızlı oteller üzerine karşılaştırmalar ve istatistiki veriler sunulmaktadır. Konaklama işletmeleri üzerinden misafir memnuniyetini ölçmeye yönelik yapılan çalışmalar turizm sektörü aktörleri için oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışma ile literatüre katkıda bulunmak, daha önceki çalışmalarda kullanılmayan Zoover.com sitesindeki verileri kullanarak konunun güncel tutulmasını sağlamak ve eksikliklerin giderilmesi ve daha kaliteli hizmet verilmesi için öneriler sunmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The tourism sector is among the fastest growing sectors in the world. The spread of global phenomena and especially the development of technological elements both develop and change the tourism sector. In order to strengthen its position among the sectors and to brand its quality services, it must be able to meet the different customer demands in accordance with the conditions of the age. The era of technology within it reveals that traditional marketing methods have also improved in the internet environment with the modernization of vehicle and device equipment. Today, tourism-related activities are carried out through digital platforms instead of promotional mechanisms such as newspapers, flyers and brochures. By using websites, travelers can arrange their accommodation, access restaurant and meal information, see the availability of their requests such as social activities, benefit from the experiences of different users, and make efficient choices in a short time using filtering features. In the first part of the thesis work; The development, characteristics and elements of the concept of touristic products, which are the goods and services used by people who carry out tourism activities during their travels, are examined, and the section is concluded with the characteristics of five stars hotels, focusing on the history and classification of accommodation businesses. In the second part; By taking the travel decision process of the person into consideration, important digital information sources are examined. Finally, in the third section, customer evaluations made on Zoover.com are handled and comparisons and statistical data on five stars hotels in the Mediterranean and Aegean regions are presented. Studies to measure customer satisfaction through accommodation businesses are very important for tourism sector actors. With this study, it is aimed to contribute to the literature, to keep the subject up-to-date by using the data on Zoover.com, which has not been used in previous studies, and to offer suggestions for eliminating the deficiencies and providing better quality service.