Ahzâb Sûresi'nin meânî ilmi açısından tahlili
Analysis of the sira of Ahzab in terms of the science of meani
  1. Tez No: 660856
  2. Yazar: NİHAT YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR GÜLBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Ahzâb Sûresi, Meânî İlmi, Tahlil, The Quran, Surah al-Ahzab, Literary Science, Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Arapça, diğer diller gibi hem kişiler arası iletişimi sağlamakta hem de bir milletin kültürünü, edebiyatını yansıtmaktadır. Ayrıca bunların çok ötesinde evrensel bir dinin kitabı olan Kur'ân-ı Kerim'in dili olması sebebiyle önem arzetmektedir. Bu çalışma, sırasıyla Ahzâb Sûresi'ne çeşitli yönlerden genel bir bakış ve sûrenin Meânî ilmi açısından tahlilini oluşturmaktadır. Âyetlerin tahlili yapılırken belli başlı âyetleri veya kelime ve cümleleri değil, sûrede bulunan tüm âyetlerin incelenmesine gayret gösterildi. Böylelikle oluşturulan çalışmanın bütün sûreyi kapsar nitelikte olması, bu tez ile ilgilenenlere genel bir fikir beyân edecek ve yöntemin, Kur'ân-ı Kerîm'in diğer âyetlerinde uygulanmak suretiyle âyetlere doğru mâna verme ve tercüme oluşturmadaki etkinliğini anlamalarına yardımcı olacaktır. Bu çalışmada, Meânî ilmi (anlam bilim) yöntemlerinin sûrenin âyetlerine tatbiklerine, sebeblerine, mânayı zenginleştirmedeki etkilerine, faydalarına ve farklı mânalar elde etmedeki fonksiyonlarına değinilmiştir. Zaman zaman bunlar göz önüne alınmadığı takdirde anlam daralması ve bozulmasına dair örnekler verilmiştir. Bu çalışma ile okuyucu Meânî ilminin anlam zenginliğini oluşturmadaki önemini rahatlıkla görebilecek, çalışmaya bakarak meâllerdeki eksik yönleri fark edebilecek ve aynı zamanda lafzı Arapça olan Mukaddes Kitabımız Kur'ân'ı Kerimi anlamak için anlam bilim üslûblarına vâkıf olunmadan yapılan meâl ve tefsir çalışmalarını okumanın yerine filoloji açısından hazırlanmış tefsir çalışmalarına müracaatın lüzumunu fark edebilecektir.
Özet (Çeviri)
Arabic, like other languages, both provides interpersonal communication and reflects the culture and literature of a nation. In addition, beyond these, it is of great importance because it is the language of the Quran, which is the book of a universal religion. This study constitutes a general view of the Surah al-Ahzab from various aspects and its analysis in terms of the realm of meaning of the surah. While analyzing the verses, the verses in the surah were examined totally, not the main verses or words and sentences. Thus, the fact that the work covers the whole surah, will provide a general idea to those who are interested in this thesis and will help them understand the effectiveness of the method in giving correct meaning to verses and creating translation by applying it in other verses of the Quran. In this study, it is mentioned the realm of meaning's application of the methods of (semantics) to the verses of the surah, their reasons, their effects in enriching the meaning, their benefits and their functions in obtaining different meanings. From time to time, the examples are given meaning reduction and deterioration if these are not taken into account. With this study, the reader will be able to see the importance in creating the richness of meaning, easily, one can notice the deficiencies in the texts, by looking into the study and at the same time, in order to understand the Quran, our Bible, which is written in Arabic, also reading literary and tafsir studies without having a knowledge of semantic styles, one will be able to realize the necessity of applying to prepared tafsir studies.