Suç önleme ve analizi perspektifinde açık kaynak istihbaratı farkındalığının bireylerin sosyal medya kullanımları üzerine etkisi: Çorum ili örneği
The effect of open source intelligence awareness on individuals social media usage in the perspective of crime prevention and analysis: Case of Çorum
- Tez No: 660863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHDET ÖZKOÇAK, DOÇ. DR. EMRE DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Law, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Adli Bilimler, Açık Kaynak, İstihbarat, Sosyal Medya, Crime, Forensic Sciences, Open Source, Intelligence, Social Media
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Devletlerin varlık sebeplerinden birisi de toplumun güven ve asayişini sağlamaktır. Suç oranının sıfır olduğu bir yer söz konusu olmamakla beraber, bu oranının minimum düzeyde olduğu yerler de olabilmektedir. Suçun işlendiği yerlerde suçun faillerinin yakalanması ne kadar önemli ise de suçun meydana gelmeden önlenmesi ya da güvenlik tedbirlerinin aldırılması da bir o kadar önemlidir. Dünya ve ülkemiz genelinde 'Kitle İletişim Araçları', hem bilgi edinmenin kaynağını hem de toplumsal kontrolün devamlılığını sağlamaktadır. Bu çift yönlü iletişimde insanlar basılı ve görsel medya aracılığıyla bilgi sahibi olmaktadırlar. Bu kitle iletişim araçlarının kullanımı ile birlikte insanlar farkında olarak ya da olmayarak özel hayatları ile ilgili bilgilerini paylaşmaktadırlar. Açık kaynak dediğimiz bu istihbarat çeşidinin en önemli veri kaynaklarından biri de sosyal medyadır. Bireyler bu takip edilmenin varlığında bile sosyal medyayı kullanmaya devam etmektedirler. Kişiler, sosyal medya paylaşım siteleri (Facebook, Twitter, Instagram vb.) üzerinden zaman zaman suç unsuru sayılabilecek paylaşımlar yapmaktadır. Suçun oluştuğu her yerde 'Adli Bilimler'in varlığından söz edilmektedir. Çünkü adli bilimler suç ve faillerinin bulunması ile doğrudan ilgilenmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the reasons for the existence of states is to ensure the trust and security of society. Although there is no place where the crime rate is zero, there may be places where this rate is at the minimum level. Although it is important to catch the perpetrators of the crime where it is committed, it is also important to prevent the crime before it occurs or to take security measures. 'Mass Media' provides both the source of information and the continuity of social control in the communities in the world and in our country. In this two-way communication, people receive information through written and visual media. Using these mass media, people share their personal life information with or without awareness. One of the biggest data sources of this kind of Intelligence, which we call open source, is social media. Individuals continue to use social media even in the presence of this follow-up. People make posts that can be considered a crime from time to time via social media sharing sites (Facebook, Twitter, Instagram, etc.). Wherever crime occurs, the existence of 'Forensic Sciences' is mentioned. Because forensic sciences directly deals with the finding of crimes and perpetrators.