Kişisel koruyucu donanımların kullanımında çalışan yaklaşımı; Malatya ili cam sanayi çalışanları örneği
Working approach in use of personal protective equipment; Malatya glass industry workers example
  1. Tez No: 660881
  2. Yazar: GÜLCAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇELENK KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası ve Meslek Hastalığı, Kişisel Koruyucu Donanım, Occupational Health and Safety, Work Accident and Occupational Disease, Personal Protective Equipment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Türkiye'de ve Dünya'da sanayi ve teknoloji sürekli olarak gelişmekte ve bu durum makinaların ve yeni üretim şartlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yeni çalışma şartları ve makinalarla birlikte iş kazası ve meslek hastalıklarında da artış görülmeye başlanmıştır. Bu durum çalışma alanlarında sürekli olarak iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusunda yeni önlemler alma gereksinimini ortaya çıkarmıştır (Hendem, 2019). İş yerlerinde yaşanılan kaza ve meslek hastalıklarının engellenmesi ve çalışanlara sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturulması için yapılacak çalışmalarda kişisel koruyucu donanım(KKD) kullanımı önemlidir (Beşer, 2019).Araştırmamızda zorunlu olduğu halde İSG uygulamalarının gereklerine yeteri kadar uyulmaması sonucu ortaya çıkan iş kazası ve meslek hastalıklarını engellemekte önemli bir etken olan KKD ların kullanılmasında çalışan yaklaşımı degerlendirilmiştir. Araştırmamızda Malatya ilinde bulunan bir cam fabrikasında 123 çalışana KKD lerin kullanımına yönelik anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22, programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda iş kazası ve meslek hastalıklarının engellenmesinde KKD kullanmanın önemi ve bu koruyucuların kullanımında çalışanların yaklaşımı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Industry and technology in Turkey and the world is continually evolving and this situation leads to the emergence of new production machines and conditions. Along with the new working conditions and machines, an increase in work accidents and occupational diseases has started to be seen. This situation has revealed the need to constantly take new measures regarding OHS in the workplaces (Hendem, 2019). Collective protection measures and the use of personal protective equipment (PPE) are the primary works to be done to prevent accidents and occupational diseases in the workplaces and to create a healthy and safe environment for employees (Beşer, 2019). In our study, the effect of the employee in the use of PPE, which is an important factor in preventing occupational accidents and diseases caused by insufficient compliance with the requirements of OHS practices, was measured. In our study, a questionnaire regarding the use of PPEs was applied to 123 employees shift in a glass factory in Malatya. The data obtained were analyzed using the program SPSS 22. As a result of the study, the importance of using PPE in the prevention of work accidents and occupational diseases and the approach of the employees in the use of these protectors were evaluated.