Advergame ve satın alma davranışı ilişkisi: Oyuncular üzerine bir araştırma
The relationship between Advergame and purchase behaviour: A study on players
  1. Tez No: 660957
  2. Yazar: TALHA İPEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CINGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Advergame, Oyun Reklam, Dijital Oyunlar, Marka İletişimi, Satın Alma Davranışı, Advergame, Game Advertising, Digital Games, Brand Communication, Purchasing Behaviour
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tüketiciler, pek çok amaca hizmet eden ortamlarla etkileşim hâlinde olmaktadır. Bu etkileşimde bulunduğu ortamlardan biri de reklam ve oyunun birleştiği“Advergame (Reklam Oyunu)”uygulamasıdır. Eğlenceye dayalı bir uygulama olan Advergame, reklam ve pazarlama amacına hizmet etmektedir. Advergame uygulamasıyla marka, tüketici\hedef kitle ile eğlenceli iletişim kurup, tüketiciye ürünü\hizmeti tanıtmak ve tüketicinin satın alma davranışına etkide bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, advergame uygulamasının, oyuncular üzerinde etkisini ölçmek amacıyla, Kütahya'nın Simav ilçesinde, 64 kişiden oluşan, yarı deneysel bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma Türkiye'de doğrudan, advergame ve satın alma davranışına ilişkin, Z kuşağına yönelik mobil platform oyunu seçilerek yapılan ilk yarı deneysel çalışmadır. Bu çalışmadan elde edilen istatistiki sonuçlara göre reklam oyununu oynayanların, markayı daha arkadaş canlısı gördüğü ve markayı daha eğlenceli buldukları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Consumers interact with media that serve many purposes. One of the media that interact with consumers is the“Advergame”application where advertisement and game are combined in it. Advergame, an entertainment-based application, serves the purpose of advertising and marketing. The brand aims to establish fun communication with the consumer/target audience, to introduce the product/service to the consumer and to influence the purchase behavior of the consumer within the advergame application. In this context, in order to measure the effectiveness of the advergame application on the players, a semi-experimental study consisting of 64 people was conducted in Simav district of Kütahya. This study is the first quasi-experimental designed research conducted in Turkey on advergame and purchase behavior for the Z generation by selecting a mobile platform game. According to the statistical results obtained from the study, it is revealed that those who play the advertising game see the brand more friendly and find the brand more entertaining.