İranlı kadın mültecilerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlarla baş etme stratejileri: Van örneği
The problems faced by Iranian women refugees in daily life and their coping strategies: The case of Van
- Tez No: 660971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEVİM EVSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez çalışması, İranlı mülteci kadınların kendi ülkelerinden göç etmelerine sebep olan nedenlerle beraber göç esnasında ve sınırda yaşadıkları zorluklara ve transit ülke olan Türkiye'nin Van kentinde yaşadıkları sorunlara ve bunlarla baş etme pratiklerine odaklanmaktadır. Çalışmada İranlı kadın mültecilerin deneyimleri, temel olarak toplumsal cinsiyet perspektifi ile birlikte Bourdieu'nün alan, sermaye, habitus, eril tahakküm ve simgesel şiddet gibi bazı kavramları da kullanılarak anlaşılmaya çalışılmıştır. İranlı mülteci kadınların Van'da kadın ve mülteci olarak karşılaştıkları sorunlar, bu sorunlarla baş etme pratikleri kendi deneyim ve anlamlandırmaları üzerinden nitel araştırma yöntemleri ile incelenmiştir. Çalışma kapsamında Van'da ikamet eden; farklı yaş, eğitim durumu, medeni durum ve meslek gruplarına mensup 13 İranlı kadın mülteci ile Mayıs-Aralık 2019 arasında derinlemesine mülakat ile saha araştırması yapılmıştır. Alan araştırmasında ulaşılan veriler Van'da bulunan İranlı kadın mültecilerin birçok alanda sorun yaşamalarını etkileyen dil sermayelerinin yetersizliği ile beraber; barınma, iş bulma süreçleri, iş piyasasından dışlanmaları, kimlik ve aidiyet olarak kendilerini yabancı hissetmeleri gibi sorunların arkasında toplumsal cinsiyet olgusunun varlığı olduğunu göstermiştir. Araştırmanın sonucunda Van'da yaşayan İranlı kadın mültecilerin mülteci ve kadın olmalarından kaynaklı çeşitli problemlerle karşı karşıya geldikleri görülmüştür. Bu problemleri aşabilmek için kadınların bilinçli ya da bilinçsiz şekilde stratejiler geliştirdiği anlaşılmıştır. Kadınların geliştirdiği bu stratejiler toplumsal cinsiyet yaklaşımının yanında Bourdieu'nün alan, sermaye, habitus, eril tahakküm ve simgesel şiddet gibi kavramlarıyla da analiz edilmiştir. Bu tartışmalar sonucunda kadınların göç etme kararlarının ve Van'da gündelik yaşamlarında karşılaştıkları sorunların arkasındaki temel nedenlerden birinin eril tahakküm olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the negative experiences during Iranian refugee women's migration and at the border, problems and coping practices in the transit country of Turkey, Van in addition to the causes which led them to migrate from their own country. In the study, the experiences of Iranian women refugees are mainly tried to be understood by using some notions of Bourdieu such as field, capital, habitus, male dominance and symbolic violence, together with the gender perspective. The problems faced by Iranian refugee women in Van as women and refugees, and their practices in coping with these problems, were examined via qualitative research methods which focus on their own experiences and interpretations. Within the scope of the study; field research has been conducted through in-depth interviews with 13 Iranian women refugees from different ages, educational status, marital status, and professional groups between May-December 2019. In addition to the inadequacy of language capital as one of the main reasons for the Iranian refugees in having various problems, field research data showed a gender phenomenon behind housing issues, job-seeking processes, exclusion from the job market, and feeling self-alienation, as well. As a result of the research, it was observed that Iranian women refugees living in Van faced various problems arising from being refugees and women. It has been understood that these women developed some strategies to overcome these with problems consciously or unconsciously. These strategies developed by women have been analysed together with the gender approach and Bourdieu's notions such as space, capital, habitus, male dominance and symbolic violence. As a result of these discussions, it has been seen that one of the main reasons behind the immigration decisions of women and the problems they face in their daily lives in Van is masculine domination.
Benzer Tezler
- İranlı yüksek vasıflı mültecilerde statü kaybı: Van örneği
Loss of status in the Iranian high skilled refugees: The Van case
MARİYE ÇİFTÇİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
SosyolojiVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEVİM EVSEL
- Türkiye'de yaşayan İranlı sığınmacı ve mülteci kadınlarda kaygı düzeyi ve kaygıyı etkileyen faktörler
Level of anxiety and factors affecting anxiety in İranian asylum-seeking and refugee women living in Turkey
AYTAK NAMDAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Sosyal HizmetlerHacettepe ÜniversitesiSosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. REYHAN ATASÜ TOPCUOĞLU
- Mültecilerin ateist olmalarında etkili olan psiko-sosyal faktörler
Psycho-social factors affecting refugees to be atheist
SALİHA DEMİREL
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinFırat ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZEYNEP SAĞIR
- Değişen dünyada İranlı kadınların hak ve özgürlük arayışı: Manisa'da yaşayan İranlı kadınlar örneği
The research for rights and freedom of Iranian women in the changing world: based on example of Iranian women living in Manisa
DENİZ TÜRKÜ YAVAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
SosyolojiManisa Celal Bayar ÜniversitesiKadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HURİYE TEKİN ÖNÜR
- İran romantik-komedi sinemasındaki kadın temsilini İranlı kadın izleyicilerin alımlama biçimleri
Reception study on representation of women in Iranian romaric-comedy cinema
ZEYNEB TURHALLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Sahne ve Görüntü SanatlarıGaziantep Üniversitesiİletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN