Uşak kazası Bulkaz karyesinin sosyo-ekonomik durumu üzerine bir yerel tarih çalışması
A local study on the socio-economic status of the Bulkaz village of Usak province
  1. Tez No: 660999
  2. Yazar: CEMİLE BARLIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA AKSU KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Uşak Kazası, Bulkaz Karyesi, Nüfus Defteri, Temettuat Defteri, Sosyo-Ekonomik Yapı, Uşak Province, Village of Bulkaz, Population Register, Temettuat Register, Socio-Economic Structure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Osmanlı Dönemi'nde Uşak kazasına bağlı Bulkaz karyesinin sosyo-ekonomik durumu, nüfus yapısı ve nüfus hareketliliklerini ortaya koymaktır. Bu sebeple çalışmamızın yerel tarih araştırmalarına ve özellikle Uşak'ın yerel tarihi hakkında araştırma yapacaklara bir katkı sağlayacağı beklenmektedir. Bulkaz karyesinin 17. - 19. yüzyıllar arasındaki sosyo-ekonomik durumu ve nüfus yapısını ortaya çıkarmak için farklı arşiv malzemelerinden yararlanılmıştır. Bahsedilen bu kaynaklar 2498 numaralı Avarız defteri (1676), 1643 ve 1648 numaralı nüfus defterleri (1831-1841) ve 9406 numaralı temettuat defteridir (1844-1845). Bu kaynakların günümüz Türkçesine transkripsiyonu yapılarak Bulkaz karyesine ait nüfus yapısı ve sosyo-ekonomik özellikleri içeren önemli bulgular elde edilmiştir. Böylelikle karyede yaşamış kişilerin yaş ortalamaları, doğum-ölüm kayıtları, tipolojileri ile ekonomik faaliyetlerini kapsayan gelir ve giderlere ait mühim bilgiler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the socio-economic status, population structure and population mobility of the Bulkaz (village) the Uşak subprovince in the Ottoman period. For this reason it is expected that our study will contribute to local history researches and especially those who will guide research about local history of Uşak. Several archive materials were used to explain the socio-economic situation and population structure of the Bulkaz village between the 17th and 19th centuries. These sources consisted of Avarız register numbered 2498 (1676), population register numbered 1643 and 1648 (1831-1841) and temettuat register numbered 9406 (1844-1845). By transliterating these sources in contemporary Turkish, key findings including population structure and socio-economic characteristics of Bulkaz village were obtained. İn this way, most important about income and expenses including age averages, birth-death records, typologies and economic records and activities of the people who lived Bulkaz village was revealed.