Son trimester gebelerin yaşam kalitesinin belirlenmesi
Determining the life quality of last trimester pregnancy son trimester gebelerin yaşam kalitesinin belirlenmesi
  1. Tez No: 661024
  2. Yazar: HATİCE İNCİRKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZENDE KORKMAZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Gebelik, Gebelik Yakınmaları, Maternal Fizyoloji, Yaşam Kalitesi, Midwifery, Pregnancy, Pregnancy Complaints, Maternal Physiology, Quality of Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma son trimester gebelerin yaşam kalitesini belirlemek amacı ile tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni İstanbul'daki bir eğitim araştırma hastanesine başvuran üçüncü trimesterdeki gebelerden oluşmaktadır. Örneklemimiz 368 gebeden meydana gelmektedir. Araştırmanın verileri Gebe Tanılama Formu ve Gebelikteki Yakınmaları ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği (GYYKEÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma kapsamında bağımsız t-testi, tek yönlü ANOVA, ki-kare bağımsızlık testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Cronbach Alfa değeri 0.90 olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan gebelerin gebelikteki yakınma yüzdeleri %95 halsizlik yorgunluk, %91,8 sık sık idrara çıkma, %91 kalça ve bel ağrısı, %88,6 uykusuzluk, %87,2 sırt ağrısı, %83,7 bacaklarda kasılma/kramp, %82,1 bacaklarda uyuşma/karıncalanma, %81,8 vajinal akıntı, %81,2 bulantı, %79,1 aşerme, %76,9 el ve ayaklarda şişme/ödem, %73,9 reflü, %71,7 kusmadır. Gebelikte şiddetli bulantı kusma, uzun süren kabızlık, enfeksiyon, psikolojik rahatsızlık sorunları yaşayan gebeler ile GYYKEÖ arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p.05). Sonuç olarak son trimester gebelik dönemindeki gebelerin gebelik yakınmalarına bağlı olarak yaşam kalitelerini yüksek düzeyde azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, a descriptive type was carried out to determine the quality of life of last trimester pregnant women. The universe of the study consists of pregnant women in the third trimester pregnancy period who applied to a training and research hospital in Istanbul. Our sample consists of 368 pregnant women. The data of the study were collected using the Pregnancy Identification Questionnaire and the Complaints During Pregnancy and the Effect on Quality of Life Scale (ASPCILQ). Independent t-test, one-way ANOVA, chi-square test of independence, correlation and regression analysis were used within the scope of the study. In the validity-reliability study of the scale, the Cronbach Alpha value was found to be 0.90. Complaint percentages of pregnant women participating in the study were 95% fatigue, 91.8% frequent urination, 91% hip and back pain, 88.6% insomnia, 87.2% back pain, 83.7% leg spasm / cramp,% 82.1% numbness / tingling in legs, 81.8% vaginal discharge, 81.2% nausea, 79.1% craving, 76.9% swelling / edema in hands and feet, 73.9% reflux, 71.7% vomiting. A significant difference was found between the pregnant women with severe nausea and vomiting, constipation, infection, and psychological problems during pregnancy and the ASPCILQ (p .05). As a result, it was found that the quality of life of the pregnant women in sontrimeter pregnancy was decreased due to pregnancy complaints.