Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencilerinin yaşam becerilerinin meslek tercihleri üzerine etkisi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
The effects of life skills of Emergency Aid and Disaster Management Department students on their career choices: The case of Çanakkale Onsekiz Mart University
- Tez No: 661037
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İlk ve Acil Yardım, Education and Training, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Afet, Yaşam Becerileri, Meslek Tercihi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Disaster, Life Skills, Career Choice, Emergency Aid and Disaster Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı bireyde bulunması gereken yaşam becerilerini; duygularla başa çıkma becerileri, stresle başa çıkma becerileri, empati kurma becerileri, öz-farkındalık becerileri, karar verme becerileri, problem çözme becerileri, yaratıcı düşünme becerileri, eleştirel düşünme becerileri, iletişim becerileri ve kişilerarası iletişim becerileri olarak tanımlamıştır (WHO,1997). Bireyin sahip olduğu yaşam becerilerini gösterebileceği, kullanabileceği ve geliştirebileceği alan meslek alanlarıdır. Bu nedenle meslek tercihinde bulunurken bireyin kendini tanıması kendine ait yeteneklerinin farkında olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencilerinin yaşam becerilerinin belirlenmesi ve meslek tercihlerine olan etkilerinin değerlendirilmesidir. Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri afet yönetiminde, acil sağlık hizmetlerinde, arama kurtarma faaliyetlerinde, afet ve acil durum planlarının yapılmasında, itfaiyecilik ve yangın güvenliği, alanlarında görev alabilirler. Bu alanlarda çalışan kişilerin çeşitli becerilere soğukkanlılık, acil durumlarda hızlı ve doğru karar alabilmesi, arazi şartlarında çalışmaya uygunluğu insanlara yardım etmeyi sevmesi vb. özelliklere sahip olması gerektiği düşünülmektedir. Bu bağlamda araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak yaşam becerileri ölçeği kullanılmıştır. Verileri analiz etmek için“SPSS 22”programı kullanılmıştır. Frekans dağılımı, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir. Ölçeğin faktör analizleri yapılmıştır. Ayrıca kullanılan ölçeğin korelasyon değerleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
World Health Organization (WHO) identified the life skills that a healthy individual should have as emotion-coping skills, stress-coping skills, empathy skills, self-awareness skills, decision-making skills, problem-solving skills, creative thinking skills, critical thinking skills, communication skills, and interpersonal communication skills (WHO,1997). Profession is the area in which an individual can display, use and improve life skills. Therefore the individual should be aware of his / her own abilities, while making a career choice. The aim of this study is to determine the life skills of students and to evaluate their effects on their career choices. Students of Çanakkale Onsekiz Mart University Emergency Aid and Disaster Management Department may take roles and responsibilities in disaster management, emergency health services, search and rescue activities, developing disaster and emergency plans, firefighting and fire safety, depends on career planning People working in these areas are expected have a variety of skills, such as being able to make quick and correct decisions in emergency situations, working on challenging terrain conditions, being willing to help people In this context, the research was conducted with the students of Çanakkale Onsekiz Mart University Emergency Aid and Disaster Management Department. Life skills scale was used to collect data "SPSS 22 software was used to analyze the data. Frequency distribution, percentage, arithmetic mean and standard deviation values are shown. Factor analysis of the scale was conducted. In addition, the correlation validity of the scale was revealed.