AYAY öğrencilerinin KBRN bilgi düzeylerinin çevreye yönelik tutumlarına etkisi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
The effect of AYAY students' CBRN knowledge levels on their attitudes towards the environment: the case of Canakkale Onsekiz Mart Unıversıty
- Tez No: 882270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çevre Mühendisliği, İlk ve Acil Yardım, Education and Training, Environmental Engineering, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Çevre bilinci, KBRN eğitimi, KBRN ve çevre, Emergency Aid and Disaster Management, Environmental awareness, CBRN training, CBRN and environment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
KBRN olayları canlı yaşamı üzerinde kısa ve uzun vadeli zararlara neden olan ekosistemi ve insan sağlığını ciddi boyutlarda etkileyen insan kaynaklı ve/veya doğal afetlerin tetiklediği teknolojik kaynaklı afetlerdir. Günümüzde güçlü savaş teknolojileri ve terör olaylarının yanı sıra gelişen endüstriyel faaliyetler sonucunda meydana gelen kazalar ve atık sorunları ile KBRN riskleri artmaktadır. Bu risklerin olağan yaşamı sekteye uğratma potansiyeli KBRN tehlikelerine ilişkin özel stratejilerin geliştirilmesini ve KBRN kavramının afet yönetim sistematiği içerisine dahil edilmesini zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla afet yönetimi alanında çalışmalar yürüten ekip ya da organizasyonların, KBRN kavramına dair yüksek duyarlılığa ve bilgi düzeyine sahip, çevre bilinci yüksek bireylerden oluşması beklenmektedir. Zira çevre bilinci yüksek bireyler, insan ve çevre arasındaki dengenin mihenk taşlarındandır. Bu bireylerin yetiştirilmesinde en önemli görevlerden birisi ise yüksek öğretim kurumlarına düşmektedir. Bu bağlamda ülkemizde yer alan üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY) bölümlerinin genelinde KBRN kavramı da müfredata dahil edilmektedir. Bu çalışmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi AYAY bölümü öğrencilerinin KBRN tehlikelerine ilişkin bilgi düzeylerinin, çevreye yönelik tutumlarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya 174 öğrenci katılım sağlamış ve tam sayı örneklem metodu kullanılmıştır. Veriler, katılımcıların demografik özelliklerini içeren veri toplama formu, KBRN tutum ve öz yeterlilik ölçeği ve yeni çevresel paradigma ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; açımlayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, bağımsız örneklem t testi, korelasyon analizi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Değerlendirme neticesinde KBRN eğitimi ile çevre duyarlılığı arasında anlamlı ilişkilere ulaşılmış, ders müfredatında yer verilen KBRN eğitimlerinin öğrenciler üzerinde çevre duyarlılığına yönelik etkisi sorgulanarak, çevre bilinci konusunda KBRN eğitiminin etkinliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
CBRN events are technologically-induced disasters triggered by human-induced and/or natural disasters that cause short- and long-term damage to living life and seriously affect the ecosystem and human health. Nowadays CBRN risks are increasing by accidents and waste problems that occur as a result of developing industry as well as powerful military technologies and terrorism.The potential of these risks to disrupt ordinary life, mandates the development of special strategies for CBRN hazards and the inclusion of CBRN concept in the disaster management systematics. Therefore, teams or organizations working in the field of disaster management are expected to be consist of people who have a high level of awareness and knowledge about the CBRN and who have a high level of environmental awareness. Because individuals with high environmental awareness are the touchstones of the balance between human and environment. vin done of the most important tasks in raising these individuals is the responsibility of higher education institutions. In this scope, the concept of CBRN is included in the curriculum of the Emergency and Disaster Management programs of the universities in our country. This study aimed to investigate the effect of knowledge levels about CBRN hazards on their attitudes towards the environment who are studying in Emergency and Disaster Management program at Canakkale Onsekiz Mart University. The research was attended by 174 students and the integer sampling method was used. The data was obtained by using data collection form including the demographic characteristics of the participants, the CBRN attitude and self-efficacy scale and the new environmental paradigm scale. In the evaluation of the data; exploratory factor analysis, reliability analysis, independent samples t test, correlation analysis viin done-way variance analysis were used. As a result of the evaluation, significant relationships were found between CBRN training and environmental awareness, and the effectiveness of CBRN training on environmental awareness was emphasized by questioning the effect of CBRN trainings included in the curriculum on environmental awareness of students.