Gebe hastalarda flebit tedavisi için uygulanan kurşun asetat toksitesinin belirlenmesi
Determination of lead acetate toxicity for phlebitis treatment in pregnant patients
  1. Tez No: 661057
  2. Yazar: DAVUT SERDAR SAYILGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPTUĞ ATİLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flebit, kurşun asetat, ritodrin, topikal, Phlebitis, lead acetate, ritodrin, topical
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
-Amaç: Düşük tehdidi ile yatan hastalarda doğum sancılarını kontrol etmek amacıyla intravenöz olarak uygulanan ritodrinin damarlarda oluşturmuş olduğu flebitin tedavisi için epidermal olarak uygulanan kurşun asetat çözeltisinin toksitesinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Ritodrin uygulaması yapılan hastalarda flebit tanısı konuldukdan sonra 15 dakika süreyle topikal olarak % 1 kurşun asetat çözeltisi uygulandı. Topikal kurşun asetat uygulamasından önce ve 2 saat sonra, her gebe kadından 5 mL kan alındı. Analizler yapılana kadar numuneler -80 °C'de bekletildi. Mikrodalga ile asitlendirilerek yakma işlemi ile tam kan numuneleri hazırlandıkdan sonra ICP-MS ile analizler yapıldı. Sonuçlar istatistiki olarak değerlendirildi. Bulgular: Tam kan örnekleri, valide edilen ICP-MS yöntemi ile analiz edildi. Validasyon sonuçlarında % BSS ve % BH değerlerinin kabul edilebilir sınırlarda olması sonuçlarımızın yüksek kesinlik ve doğruluğa sahip olduğunu göstermektedir. LOD ve LOQ değerlerinin 0,0418 ve 0,1395 ppb gibi düşük seviyelerde olduğu için ICP-MS yönteminin hassasiyeti yüksektir. Korelasyon katsayımızın 1'e yakın olması kurşun seviyelerinin ICP-MS sonuçlarıyla korele olduğunu kanıtlamaktadır. İki farklı analist ve iki farklı derişimde kurşun çözeltisi ile hesaplanan yüzde geri kazanım değerleri (% 98- 102) kabul edilebilir aralıktaydı. Ayrıca t-testi, kurşun asetat maruziyeti kaynaklanan tam kan kurşun seviyesindeki artışın anlamlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Sonuç: Düşük gebelik riski taşıyan hastalara IV ritodrin uygulaması sonucu oluşan flebitin tedavisi için yapılan topikal kurşun asetat çözeltisinin uygulaması sonucunda deriden sistemik dolaşıma kurşun geçişi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: It is the study of the toxicity of lead acetate solution applied epidermally for the treatment of phlebitis caused by ritodrine administered intravenously to control the labor pains in hospitalized patients with the threat of miscarriage. Material and method: % 1 lead acetate solution was applied topically for 15 minutes after the diagnosis of phlebitis in patients undergoing ritodrine administration. Before and 2 hours after topical lead acetate application, 5 mL of blood was drawn from each pregnant woman. Samples were kept at -80 °C until analysis. After preparing whole blood samples by burning process by acidification with microwave, analyzes were made by ICP-MS. Results were evaluated statistically. Results: Whole blood samples were analyzed by the validated ICP-MS method. The fact that the % BSS and % BH values are within acceptable limits in the validation results shows that our results have high precision and accuracy. The sensitivity of the ICP-MS method is high because the LOD and LOQ values are at low levels such as 0.0418 and 0.1395 ppb. The fact that our correlation coefficient is close to 1 proves that the lead levels are correlated with the ICP-MS results. Percent recovery values (% 98- 102) calculated with two different analysts and two different concentrations of lead solution were within the acceptable range. In addition, the t-test revealed that the increase in whole blood lead level resulting from lead acetate exposure was significant. Conclusion: As a result of the application of topical lead acetate solution for the treatment of phlebitis caused by IV ritodrine administration in patients with low pregnancy risk, lead transmission from the skin to the systemic circulation was detected.