Koronavirüs hastalığı 2019 pandemisi sürecinde hastanemiz deri ve zührevi hastalıkları polikliniğine başvuran hastaların tanısal ve demografik açıdan incelenmesi ve geçtiğimiz yıl aynı dönem başvuruları ile karşılaştırılması
Diagnostic and demographic examination of patients who applied to our hospital's dermatology and venereal diseases outpatient clinic during the coronavirus disease 2019 pandemic and comparison with the same period applications of the previous year
  1. Tez No: 661082
  2. Yazar: EMİNE AKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, dermatoloji, poliklinik başvurusu, COVID-19, dermatology, outpatient clinic application
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Koronavirüs hastalığı 2019 pandemisi sürecinde Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğimize başvuran hastaların bir önceki yıl aynı dönem başvuruları ile karşılaştırılıp pandeminin hastaların demografik ve tanısal özellikleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 11 Mart 2019-11 Temmuz 2019 ve 11 Mart 2020-11 Temmuz 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran tüm hastalar dahil edilmiştir. Pandemi öncesi ve pandemi sürecindeki başvurular yaş, cinsiyet ve başvuru tanısı açısından birbirleriyle karşılatırılmıştır. Bulgular: Pandemi öncesi dönemde polikliniğimize yapılan başvuru sayısı 20615, pandemi sürecinde ise 7417 olup, başvuru sayısında %65.3'lük azalma meydana gelmiştir. Pandemi periyodu olarak ele aldığımız 11 Mart-11 Temmuz 2020 tarihleri arasında başvuruların en az olduğu dönem, ülkemizde pandeminin ikinci ayı olan 11 Nisan-10 Mayıs 2020 tarih aralığıdır. Her iki cinsiyetin başvuru sayısında anlamlı azalma görülürken, kadın/erkek hasta oranı 1.42'den 1.01'e gerilemiştir. Pandemi ile birlikte başvuru oranında en fazla azalma gözlenen yaş grubu 65 yaş ve üzeri grubudur. Her iki periyotta yapılan en sık başvuru tanıları; papüloskuamöz ve ekzematöz hastalıklar, adneksiyal hastalıklar, derinin viral enfeksiyonları, derinin mantar enfeksiyonları, tırnak hastalıkları, derinin benign ve belirsiz davranışlı neoplazmları, saç hastalıkları, pruritus ve ürtiker, eritem ve vaskülitler olarak sıralanmaktadır. Sıklığında anlamlı artış saptanan hastalıklardan bazıları; pityriazis rosea, ürtiker ve anijonörotik ödem, büllöz pemfigoid, lupus eritematosus, skatrisyel alopesi, derinin bakteriyel enfeksiyonları, herpes zoster ve postherpetik nevralji, anogenital siğiller, skabiyez, pityriasis versikolor ve trikotillomanidir. Pandemi ile birlikte insidansı azalan hastalıklar ise parapsöriyazis, tırnak hastalıkları, hiperpigmentasyonlar, aktinik keratoz, seboreik keratoz, melanositik nevüsler, boynuzlaşmalar ve nasırlaşmalar olarak özetlenebilir. Sonuç: Pandemi döneminde polikliniğimize başvuran hasta sayısında anlamlı azalma gözlenmişse de, hastalarımız acil olmayan şikayetleri için başvurmaya devam etmişlerdir. Kronik hastalıklara sahip hastaların yakın takip edilmesi gerektiği için bu hastaların sayılarında anlamlı azalma olmazken; ürtiker, herpes zoster, trikotillomani gibi stresle tetiklenen birçok deri hastalığının sıklığında artış meydana gelmiştir. Hastaların hastaneye başvurma motivasyonları ülkemizde uygulanan sokağa çıkma yasakları, kişilerin risk algısı ve hastalıkların hayat kaliteleri üzerindeki etkileri gibi sebeplerle değişkenlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: During the coronavirus disease 2019 pandemic, it was aimed to investigate the effect of the pandemic on the demographic and diagnostic characteristics of the patients by comparing the patients who applied to our Dermatology and Venereal Diseases outpatient clinic in the same period of the previous year. Materials and Methods: All patients who applied to the Dermatology and Venereal Diseases outpatient clinic of University of Health Sciences Turkey, Hamidiye Medical Faculty, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between 11 March 2019 - 11 July 2019 and 11 March 2020 - 11 July 2020 were included in our study. The applications before and during the pandemic process were compared in terms of age, gender and diagnosis of application. Results: The number of applications made to our outpatient clinic in the pre￾pandemic period was 20615, while during the pandemic period it was 7417, and the number of applications decreased by 65.3%. Between 11 March and 11 July 2020, which we consider as the pandemic period, the least number of applications is the period between April 11 and May 10, 2020, the second month of the pandemic in our country. While there was a significant decrease in the number of applications for both genders, the ratio of female/male patients decreased from 1.42 to 1.01. With the pandemic, the age group with the highest decrease in the rate of referrals is the age group 65 and over. The most common diagnoses made in both periods; papulosquamous and eczematous diseases, adnexal diseases, viral infections of the skin, fungal infections of the skin, nail diseases, benign neoplasms and neoplasms with unknown/uncertain behavior, hair diseases, pruritus and urticaria, erythema and vasculitis. Some of the diseases with a significant increase in frequency were; pityriasis rosea, urticaria and angioneurotic edema, bullous pemphigoid, lupus erythematosus, cicatricial alopecia, bacterial infections of the skin, herpes zoster and postherpetic neuralgia, anogenital warts, scabies, pityriasis versicolor and trichotillomania. Diseases whose incidence decreases with pandemic can be summarized as parapsoriasis, nail diseases, hyperpigmentations, actinic keratosis, seborrheic keratosis, melanocytic nevi, horns and calluses. Conclusion: Although a significant decrease was observed in the number of patients presenting to our outpatient clinic during the pandemic period, our patients continued to apply for non-emergency complaints. Since the patients with chronic diseases should be followed closely, the number of these patients did not decrease significantly. On the other hand, the frequency of many stress-triggered skin diseases such as urticaria, herpes zoster and trichotillomania has increased. Patients' motivation for applying to the hospital varies due to reasons such as curfews applied in our country, people's perception of risk and the effects of diseases on their quality of life.