Çocuk gastroenteroloji bölümünde çocuk yaş grubunda yapılan karaciğer biyopsilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of liver biopsies performed in the pediatric age group in the pediatric gastroenterology department
- Tez No: 661093
- Danışmanlar: PROF. GÖNÜL ÇALTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: karaciğer biyopsisi, KC bx, çocuk, KC bx endikasyonları, KC bx komplikasyonları, liver biopsy, child, LB indications, LB complications
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Karaciğer dokusunun histopatolojik olarak değerlendirilmesinde karaciğer biyopsisinin önemli rolü vardır. İnvaziv bir yöntem olduğu için, çocuk hastalarda karaciğer biyopsisi kararı kâr zarar dengesi göz önüne alınarak verilmelidir, bu nedenle uygun endikasyonların belirlenmesi çok önemlidir. Bu çalışmadaki amacımız, karaciğer biyopsisi yapılan çocuk hastaların klinik, laboratuvar, görüntüleme tetkikleri sonucunda elde edilen veriler ile biyopsi endikasyonlarını, sonuçlarını ve komplikasyonlarını değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümünde 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında karaciğer biyopsisi yapılan 290 hasta çalışmaya alındı. Hastaların biyopsi öncesinde yapılan laboratuvar bulguları, görüntüleme tetkikleri, biyopsi endikasyonları, histopatolojik bulguları, komplikasyonları değerlendirildi. Bulgular: 290 hastanın 125'i (%43,1) kız, 165'i(%56,9) erkekti. Ortalama tanı yaşı 8,5±6,9 yıl idi. En sık başvuru şikâyeti %23,4 sarılık, en sık saptanan fizik muayene bulgusu %40,6 hepatomegali idi. Sık görülen karaciğer biyopsisi endikasyonları %26,2 metabolik/genetik hastalık, %18,3 neonatal kolestaz, %17,9 otoimmun hepatit (OİH), %14,5 kronik viral hepatit, %7,9 non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH), %7,6 nedeni bilinmeyen aminotransferaz yüksekliği idi. Histopatoloji sonucuna göre en sık görülen tanı %14,3 kronik hepatit B, diğer sık görülen tanılar %10,3 wilson hastalığı (WH), %10,3 OİH, %9,3 NAYKH, %7,6 nedeni bilinmeyen aminotransferaz yüksekliği, %5,5 biliyer atrezi (BA), %5,1 idiyopatik neonatal hepatit (İNH), %2,7 progresif familyal intrahepatik kolestaz (PFIC), %2,7 glikojen depo hastalığı (GDH) idi. Ön tanı belirlenemeden biyopsi yapılan 26 hastadan 22'sine (%84,6) tanı konulamamıştı. 290 hastadan 13 (%4,5) hastaya karaciğer nakli yapıldı, en sık nakil nedeni 6 (%46) hasta ile BA, 4 (%30,7) hasta ile PFIC idi. 266 (%91,7) hastaya USG eşliğinde, 24 (%8,3) hastaya laparotomik yöntemle biyopsi işlemi uygulandı. Karaciğer biyopsi sonrası hiçbir hastada major komplikasyon görülmedi, 12 (%4,1) hastada minör kanama, 1 (%0,3) hastada kendiliğinden rezorbe olan cilt altı hematom görüldü. Tartışma ve Sonuç: Karaciğer biyopsisi neonatal kolestaz ve çocukluk çağı her yaşta kronik karaciğer hastalığı tanı ve tedavisinde, prognozunda önemli rol oynamaktadır, artan noninvaziv tanı yöntemlerine rağmen karaciğer biyopsisinin karaciğer hastalıklarında uzun süre önemli tanı aracı olmaya devam edeceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Liver biopsy is a significant role of in the histopathological evaluation of the liver tissue. Liver biopsy is an invasive tool, biopsy decision must be given in child patients the according to the balance of snow damage, so it is important to determine proper indications. Our aim in this study is to evaluate biopsy results and biposy complications, data obtained from liver biopsy patients, clinical, laboratory, imaging techniques and biopsy results. Patients and Methods: 290 patients who underwent liver biopsy in Ondokuz Mayıs University Department of Pediatric Gastroenterology between1 January 2014 and 31 December 2019 were included in the study. Patients were evaluated with laboratory findings, imaging tests, biopsy indications and complications, and histopotological findings. Results: 125 of 290 patients (43.1%) were female and 165 (56.9%) were male. Their mean age at time of the diagnosis was 8.5±6.9 years. The most common complaint was 23.4% jaundice, and the most common physical examination finding was 40.6% hepatomegaly. Common liver biopsy indications were 26.2% metabolic/genetic disease, 18.3% neonatal cholestasis, 17.9% autoimmune hepatitis (AIH), 14.5% chronic viral hepatitis, 7.9% non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), 7.6% abnormal liver tests of unknown etiology. According to histopathology results, the most common diagnosis was 14.5% chronic viral hepatitis, other common diagnoses were 10.3% wilson's disease (WH), 10.3% AIH, 9.3% NALFD, 7.6% unknown aminotransferase elevation, 5.5% biliary atresia (BA), 5.1% idiopathic neonatal hepatitis (INH), 2.7% progressive familial intrahepatic cholestasis (PFIC), 2.7% glycogen storage diseases (GSD). 22 (84.6%) of the 26 patients who had biopsy without determining a pre-diagnosis could not be diagnosed. Liver transplantation was performed 13 (4.5%) patients out of 290 patients, most common reasons for transplantation were BA with 6 (46%) patients and PFIC with 4 (30.7%) patients. Biopsy procedure was performed in 266 (91.7%) patients with USG and in 24 (8.3%) patients by laparotomic method. After liver biopsy, no major complications were observed any patients; 12 (4.1%) patients had minor bleeding and 1 (0.3%) patient had spontaneously resorbed subcutaneous hematoma. Discussion and conclusions: Liver biopsy has an important role that diagnosis, treatment and prognosis of neonatal cholestasis and chronic liver disease at all ages in childhood, we think that liver biopsy will continue to be an important diagnostic tool in liver diseases for a long time, despite increasing noninvasive diagnostic methods.