Kendilik patolojisi ile dürtüsellik ilişkisi
An investigation of relationship between self psychopathology and impulsivity
  1. Tez No: 661092
  2. Yazar: ZEYNEP TORAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kendilik psikolojisi, narsisizm, dürtüsellik, kendilik patolojileri, Self Psychology, Narcissism, Impulsivity, Self pathologies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kendilik patolojileri, erken yaşam deneyimleri ile şekillenen ve bireyin kendine, dünyaya ve diğerlerine bakış açısını dolayısıyla yaşam tarzını şekillendiren, pek çok psikopatolojiyle alakası kanıtlanmış, insan gelişimi ve psikolojisi açısından önemli bir faktördür. Dürtüsellik ise; bağımlılıklar, davranış bozuklukları ve kişilik bozukluklarıyla yakından alakalı görülmektedir. Bu araştırmada kendilik patolojileri olarak tanımlanan narsisistik bozukluklar ile dürtüsellik arasındaki ilişkinin, Heinz Kohut tarafından geliştirilen kendilik psikolojisi bakış açısı ile incelenmesi hedeflenmektedir. Kendilik psikolojisi kendiliğin patolojik yönleri kadar, sağlıklı yönleriyle ilgilenen bir kuram olması bakımından önemli görülmektedir. Gerçekleştirilen araştırmaya 18-53 yaş arası 209 kişi katılım sağlamıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Kendiliğin sağlıklı ve patolojik yanlarının ölçülmesi amacıyla Susan Lynn Slyter (1989) tarafından geliştirilen Kendilik Psikolojisi Ölçeği (KPE), Dürtüsellik düzeyini ölçmek için Patton ve diğerleri (1995) tarafından geliştirilen Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 (BDÖ-11) kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analizler sonucunda kendilik patolojileri ile dürtüsellik arasında pozitif yönde anlamlı bulunmuştur. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular literatür çerçevesinde tartışılmış, gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Self-pathologies, shaped by early life experiences and shaping the individual's perspective on themselves, the world and others, are an important factor for human development and psychology, proven to be related to many psychopathologies. Impulsivity, on the other hand is closely related to addictions, behavioral disorders and personality disorders. The aim of this study is to examine the relationship between narcissistic disorders defined as self pathologies and impulsivity from the perspective of self psychology developed by Heinz Kohut. Self-psychology is considered important theory that deals with healthy aspects as well as pathological aspects of self. 209 people between the ages of 18 and 53 participated in the study. In order to collect data in the research, the Demographic Information Form, the Self Psychology Scale (KPE); developed by Susan Lynn Slyter (1989) to measure the healthy and pathological sides of self, the Barratt Impulsivity Scale-11 (BDÖ-11) developed by Patton and others (1995) to measure the level of impulsivity, were used. As a consequence of the study findings, it was positively significant relationship was found between self-pathologies and impulsivity. The findings of the research were discussed in the light of the literature, and suggestions were presented for future scientific studies.