Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya ve Batı Karadeniz havzalarının durgun sulardaki Squalius cinsine ait türlerin bazı morfolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of some morphological characteristics of Squalius genus in still waters of Yeşilirmak, Kizilirmak, Sakarya and Western Black Sea basins
- Tez No: 661178
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Batı Karadeniz Havzaları, Squalius pursakensis, Squalius sp, Morfolojik Karakterler, PCA, DCA, Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Batı Karadeniz Basins, Squalius pursakensis, Squalius sp, Morphological Characters, PCA, DCA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Sakarya havzasında dağılım gösteren Squalius pursakensis (Hanko 1925) ve Kızılırmak, Yeşilırmak ve Batı Karadeniz Havzalarında dağılım gösteren Squalius sp.'lerin bazı morfolojik karakterlerinin reaksiyon norm aralığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Batı Karadeniz Havzaları'nda örneklemeler yapılmıştır. Örneklemeler Nisan 2012-Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 102 balık örneği incelenmiştir. Çalışmada kümeleme analizi (PCA) ve ayırma analizi (DCA) yapılarak popülasyonların arasındaki morfolojik karakterlere göre ayrımları yapılmıştır. Yapılan PCA ve DCA analizleri sonucunda popülasyonların birbirlerine yakın morfolojik karakterlere sahip olduğu görülmüştür. Yapılan PCA analizlerinde Karadeniz'e dökülen durgun sularda dağılım gösteren Squalius türlerinin morfometrik karakterler bakımından birbirine yakın olduğu görülmüştür. Yapılan diskriminant analizine (standardizasyon yapılmamış) göre Yeşilırmak ve Batı Karadeniz popülasyonlarının ayrıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the reaction norm range of some morphological characters of Squalius pursakensis (Hanko 1925) distributed in Sakarya basin and Squalius sp. Distributed in Kızılırmak, Yeşilırmak and Western Black Sea Basins. For this purpose, sampling was done in Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak and Western Black Sea Basins. Sampling was carried out between April 2012 and September 2017. A total of 102 fish samples were analyzed. In the study, principal analysis (PCA) and discriminant analysis (DCA) were performed, and the populations were distinguished according to morphological characters. As a result of the PCA and DCA analyzes, it was seen that the populations had similar morphological characters. In the PCA analysis, it was observed that Squalius species, which were distributed in the stagnant waters pouring into the Black Sea, were close to each other in terms of morphometric characters. According to the discriminant analysis (not standardized), it was seen that Yeşilırmak and Western Black Sea populations were decomposed.