Eski Yakındoğu'da nehirler
Rivers in Ancient Near East
- Tez No: 419318
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
- Anahtar Kelimeler: Eski Yakındoğu, Nehir, Fırat, Dicle, Nil, Ancient Near East, River, Euphrates, Tigris, Nile
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Coğrafi faktörler, insan topluluklarını ve bu toplulukların sosyal, siyasal, ekonomik, dini ve kültürel yaşantılarını etkilemiştir. İnsanoğlu, tarihin en erken devirlerinden itibaren, yerleşim yerlerini belirlerken, yerleştikleri mekanın, nehirlere ve su kaynaklarına yakın olmasına dikkat etmiştir. Eski Yakındoğu coğrafyasında vücut bulan medeniyetlerin birçoğu da yerleşim yeri olarak, büyük nehirlerin kenarlarını veya su kaynaklarının çevresini, tercih etmişlerdir. Örneğin Mezopotamya'da Fırat ve Dicle nehirlerinin bulunduğu bölge, Batı Anadolu'da Büyük ve Küçük Menderes nehirleri ile Gediz nehri havzaları, Orta Anadolu'da Sakarya, Kızılırmak ve Yeşilırmak, Mısır'da ise Nil nehri ve onun suladığı verimli topraklar yerleşime sahne olmuştur. Bu nehirler, antik kaynaklarda, çivi yazılı metinlerde ve kutsal kitaplarda farklı isimlerle anılmışlardır. Medeniyetlerin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde büyük öneme sahip olan bu nehirler, sınırları oluşturmuş, askeri güzergâhlarda ve ulaşım güzergâhlarında kullanılmış, zaman zaman taşkınlara neden olmuş, bilimin gelişmesine katkılarda bulunmuş ve bu nehirlerle ilgili kanunlar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geographic factors have affected human communities and their socail, political, economical, religious and cultural experiences. Humankind has always paid attention whether their settlements were close to rivers and water resources when they were noticing their settlement since Ancient times. Most of civilizations which were founded in Ancient Near East region preferred around water resources and great riversides to settle. For example, the region where Euphrates and Tigris rivers located in Mesopotamia, Little and Greater maeader, Gediz river basin in west Anatolia, Sakarya Kızılırmak and Yeşilırmak in central anatolia and Nil river in Egypt and it's soil watered by Nilriver has been witness to human settleets. These rivers, were called with different names in ancient sources cuneiform scripts and sacred books. These rivers, which has an important part in emergence and development of civilizations, has created borders, used in military routes and transport routes, sometimes led to floodings, contributed to develpment of science and issued laws on this river.