Kelam ilmi açısından rüyanın bilgi değeri
The knowledge value of dream in terms of kalam
- Tez No: 661261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN GÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bilinç, BilinçdıĢı, Rüya, Kelam, Consciousness, Unconsciousness, Dream, Kalam
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kelam ilmi açısından rüyaların mahiyet, nazari plan ve psikolojik düzey olmak üzere üç problem alanının olduğunu görmek mümkündür. Mahiyet olarak rüyalar, ön yargılı ve spekülatif yaklaĢımlarca insanın biyolojik hayatının ötesine geçmemektedir. Bu durum da metafizik konuların ihmal ve inkâr edilmesine zemin hazırlamaktadır. Hâlbuki Ġslam ve makul yaklaĢımlar açısından rüyalar, merkezine insan hayatını alan, Allah'ın ilim, irade ve kudretinin bir neticesi olarak alt ve üst bilinçdıĢına yönelik potansiyel ve özellikleri ihtiva eden bir unsur olmaktadır. Bu açıdan da rüyalar bilinç ve bilinçdıĢı arasındaki iletiĢim ve münasebetin madde ve metafizik yönlerini taĢıyan bir mahiyet arz etmektedir. Nazari plan açısından rüyaların bilgi değeri, bazı çevrelerin özellikle din, ahlak ve evrensel değerleri alt üst etmek maksadıyla ifrata kaçtıkları bir alan olmaktadır. Nazari planda en üst seviyedeki delil konumuna yükseltilen rüyalar basit bir kaidenin değiĢtirilmesinden insanın ilahlaĢtırılmasına kadar istismar mevzusu olabilmektedir. Hâlbuki rüyaların nazari planda yer almasına engel olan özelliği onun zahiri bir yönünün olmamasından kaynaklanmaktadır. Burada ise rüyaların içerisine yalan, yanlıĢ, yanılgı ve vesvesenin girmesi her zaman için mümkün bir pozisyondadır. Psikolojik düzey açısından ise rüyalar bazı çevrelerce hikmetsiz ve anlamsız olarak yaftalanmaktadır. Bu durum Allah'ın ilim, irade ve kudretine gölge düĢtürdüğü gibi bilincin bilinçdıĢı hazinesinden istifade etmesini de engellemektedir. Hâlbuki burada rüyalar yalandan yakine kadar bilgi türünü ihtiva edebildiği gibi bunların nakil ve akıl ilkelerindeki pozisyonlarına göre de nazari planda değer bulabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In terms of kalam there are three problems which are essence, speculative plan and psychological. Dreams as essence are unable to go beyond the biological life of people according to prejudiced and speculative approach. This sitiuation causes that metophysic subjects are neglected and denied. However, in terms of Islam and reasonable approaches, dreams take people's life at the center and they are the facts that they involve potential and features of subonsciousness and consciousness as a result of God's knowledge, will and power. In this respect dreams present subtance and metaphysic aspects of communication and relationship between consciousness and subonciousness.In terms of speculative plan, the knowledge value of dreams are a field that some approaches overdo to exterminate religion, ethics and universal values. Dreams which are raised to the evidence location that is the top level are exploited from changing an easy base to the divinising of people. However, the feature of dreams that prevent to take part them at speculative plan are resulted from their apparent side. It is always possible to intervene lie, misguided, mistake and anxiety to dreams.According to some approaches dreams are stigmatised as unwisdom and meaningless in terms of psjchological. This situation prevents consciousness's exploiting from unconciousness as well as it shadows God's knowledge, will and power. Dreams find their value at speculative plan according to the positions of religion and wisdom's principles as well as they involve the type of information from lie to certanity.