Farklı kök kanal dolum tekniklerinin kalitesinin mikro bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of different root canal filling techniques by micro-computed tomography
  1. Tez No: 661291
  2. Yazar: BETÜL AYCAN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ GARİP BERKER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Micro-CT, lateral kondenzasyon tekniği, tek kon tekniği, devamlı ısıyla obturasyon tekniği, termoplastik güta-perka taşıyıcı kor tekniği, Micro-CT, Lateral condensation technique, single cone technique, continuous wave condensation technique, thermoplasticized gutta-percha core carrier technique
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Son yıllarda eğri kök kanallarının sızdırmaz şekilde doldurulabilmesi için birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışma, eğri kök kanallarının lateral kondenzasyon tekniği, tek kon tekniği, devamlı ısıyla obturasyon tekniği ve termoplastik güta-perka taşıyıcı kor tekniği kullanılarak doldurulması ve bu farklı tekniklerin dolum etkinliklerinin kıyaslanması için kanalların apikal, orta ve kuronal kısımlarının Micro- CT ile görüntülenmesi amaçlanarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda MB/ML kanalı 20 dereceden fazla eğrilik gösteren 60 adet (Schineider's metodu, 1971) mandibular birinci molar diş, lateral kondenzasyon tekniği (Grup 1), tek kon tekniği (Grup 2), devamlı ısıyla obturasyon tekniği (Grup 3), termoplastik güta-perka taşıyıcı kor tekniği (Grup 4) kullanılarak doldurulmuştur ve Micro-CT cihazı ile apikal, orta ve kuronal üçlüden görüntüler alınmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Apikal ve orta üçlüde en başarılı kök kanal dolumu, lateral kondenzasyon tekniğinde bulunmuştur. Kuronal üçlüde istatistiksel olarak belirgin bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, many studies have been carried out to ensure that the curved root canals can be sealed. The aim of this study is visualizing the apical, middle and coronal parts of the roots for filling the curved root canals using lateral condensation technique, single-cone technique, continuous wave obturation technique and thermoplasticized gutta-percha root canal obturation technique by Micro-CT and comparing the filling efficiencies of these different techniques. Material and Method: In our study, 60 mandibular first molar teeth with MB / ML curved root canals more than 20 degrees (Schineider's method, 1971) obturated with lateral condensation technique (Group 1), single cone technique (Group 2), continuous wave compaction technique (Group 3), thermoplasticized gutta-percha core carrier technique (Group 4) and apical, middle and coronal third imaging was obtained by Micro-CT. Findings and Results: In apical and middle third, the most successful root canal filling was revealed as lateral condensation technique. No statistically significant difference was found in the coronal third.