Osteoid osteoma olgularında perkütan radyofrekans ve mikrodalga ablasyon tedavi yöntemlerinin klinik ve radyolojik sonuçları
Clinical and radiological results of percutanous radiofrequency and microwave ablation methods in osteoid osteoma cases
- Tez No: 661690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KULA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Osteoid Osteoma, Tedavi, Radyofrekans Ablasyon, Mikrodalga Ablasyon, Osteoid Osteoma, Treatment, Radiofrequency Ablation, Microwave Ablation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Radyofrekans Ablasyon, OO tedavisinde uzun yıllardır kullanılan, kolay uygulanabilir ve etkin bir tedavi yöntemidir. MA ise OO tedavisinde son yıllarda kullanılmaya başlanan ve görece daha az kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmamızda RFA ve MA ile tedavi ettiğimiz OO hastalarında klinik sonuçları ve tedavi etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Retrospektif yapılan çalışmamızda, Ekim 2014-Şubat 2020 tarihleri arasında klinik ve radyolojik bulgularla OO tanısı almış, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalında, MA ve RFA ile tedavi edilen 26 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm işlemler, BT kılavuzluğunda genel anestezi altında yapıldı. Hastaların işlem öncesi ve sonrası ağrı düzeyleri VAS ile kaydedildi. Radyofrekans ablasyon ile tedavi edilen grupta başarı oranımız % 94,4 saptandı. MA ile tedavi edilen grupta başarı oranımız % 87,5 olarak hesaplandı. Perkütan tedavilerde toplam başarı oranımız % 92,30 bulundu. RFA ve MA ile tedavi edilen hasta grupları arasında başarı oranları açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Günümüzde, OO tedavisinde perkütan tedaviler, cerrahi yöntemlerin yerini almıştır. Görüntü kılavuzluğunda yapılması, nidusun yerinin tam olarak saptanabilmesi, minimal kemik hasarı oluşturması ve buna bağlı fraktür riskinde belirgin azalma, perkütan tedavilerin cerrahi yöntemlere göre üstünlükleridir. Radyofrekans Ablasyon ile Mikrodalga Ablasyonun temel farkı dokuyu ısıtma şekilleridir. MA 'nun RFA göre en önemli avantajları, yüksek ısıya daha kısa sürede ulaşarak zamandan tasarruf sağlar. Isı emici etki daha az olduğundan, tek giriş iğnesi ile daha geniş ablasyon volümü sağlar. Isı emici etkisi fazla olan sklerotik lezyonlarda ve damar komşuluğundaki lezyonlarda, ısı kaybı daha fazla olduğundan bu lezyonlarda tercih edilebilir. Osteoid osteoma tedavisinde, MA ve RFA oldukça başarılı tedavi yöntemleridir. Literatürde 2 yöntemin karşılaştırmasına dayanan çalışma sayısı az olduğundan daha uzun dönem ve geniş hasta sayısıyla yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Radiofrequency Ablation is an easily applicable and effective treatment method that has been used in osteoid osteoma treatment for many years. Microwave Ablation is a method that has been used in the treatment of OO in recent years and is relatively less used than RFA. In this study, we aimed to evaluate the clinical results and treatment efficiancy in OO patients treated with RFA and MA. In our retrospective study, 26 patients who were diagnosed with OO with clinical and radiological findings between October 2014 and February 2020 and were treated with MA and RFA in Trakya University Medical Faculty Interventional Radiology Department were included in the study. All procedures were performed under general anesthesia with CT guidance. The pain levels of the patients before and after the procedure were recorded with VAS. While our success rate was 94.4% in the group treated with RFA, it was 87.5% in the group treated with MA. Our total success rate in percutaneous treatments was 92.30%. There was no significant difference in success rates between the patient groups treated with RFA and MA (p> 0.05). Nowadays, percutaneous treatments have replaced surgical methods in the treatment of OO. The advantages of percutaneous treatments compared to surgical methods are that it is performed with image guidance and the exact location of the nidus, causing minimal bone damage and a significant reduction in the risk of fracture. The main difference between RFA and MA is the way they heat the tissue. The most important advantages of MA over RFA are that it reaches high temperature in a shorter time and prevents time loss. Due to its less heat-absorbing effect, it provides a larger ablation volume with a single entry needle. It can be preferred in sclerotic lesions and lesions near the vessel, as heat loss is high with heat absorbing effect. Microwave ablation and RFA are very successful treatment methods in the treatment of OO. Due to the small number of studies in the literature based on the comparison of the two methods, there is a need for studies with longer term and larger number of patients.