Jinekolojik onkolojik cerrahinin anestezi yönetiminde genel anestezi ile genel anesteziye ilave edilen epidural anestezinin etkilerinin karşılaştırılması: Retrospektif kontrollü çalışma
Comparison of the effects of general anesthesia and epidural anesthesia added to general anesthesia in the anesthetic management of gynecological oncological surgery
- Tez No: 661689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA KAYA UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, epidural, majör abdominal cerrahi, tromboemboli, komplikasyon, jinekolojik onkoloji, General anesthesia, epidural anesthesia, major abdominal surgery, thromboembolism, complications, gynecological oncology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Jinekolojik Onkolojik Cerrahinin Anestezi Yönetiminde Genel Anestezi İle Genel Anesteziye İlave Edilen Epidural Anestezinin Etkilerinin Karşılaştırılması Retrospektif Kontrollü Çalışma. Çalışmamızda genel anestezi altında major jinekolojik onkolojik cerrahi geçirmiş vakalarda genel anesteziye ek olarak uygulanan epidural analjezinin genel anesteziye bağlı oluşabilecek perioperatif ve postoperatif komplikasyonlar üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 01.01.2015-01.09.2020 tarihleri arasında, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde jinekolojik onkolojik laparotomi ameliyatı yapılan hastaların geriye dönük arşiv kayıtlarını tarayarak araştırdık. Çalışmamızda 690 hastanın verileri geriye dönük taranarak çalışma kriterlerine uyan 223 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar genel anestezi (Grup G, n=123, genel anesteziye ek olarak epidural anestezi (Grup E, n=100) alan hastalar olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Hastaların ortalama yaşları Grup E'de anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Vücut kitle indeksleri, ASA fiziksel statüleri, primer maligniteleri açısından iki grup arasında anlamlı farklılık görülmedi. Operasyon süreleri grup G'de E'ye göre daha düşük bulundu. Grup G'de obezite oranı, grup E'de ise astımın varlığı istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Grup E'de tansiyonun daha stabil olduğu bulundu. Grup G'de fibrinojen transfüzyonunun daha yüksek oranda uygulandığı görüldü. Buna rağmen intraoperatif kanama oranlarının grup E'de grup G'ye daha az düzeyde olduğu bulundu. Sıvı ve albümin transfüzyonu açısından iki grup arasında anlamlı farklılık görülmedi. Postoperatif olarak grup E'nin ilk analjezik ihtiyaç zamanı grup G'ye göre anlamlı olarak daha uzun bulundu. Grup E'de ilk mobilizasyon süreleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Tromboz ve kardiyak komplikasyonların grup E'de anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı. Grup E'de hastane ve yoğun bakım ünitesinde yatış süresinin daha kısa olduğu, buna karşın allerjik komplikasyonların daha sık görüldüğü gözlendi. Çalışmamızda jinekolojik onkolojik cerrahi operasyonlarda genel anesteziye epidural anestezinin ilave edilmesinin hastalarda morbiditeye olumlu yönde ettiği, postoperatif analjezik ihtiyacını ve hastanede yatış süresini azalttığı sonucuna vardık. Bu konuda yapılacak daha ileri prospektif çalışmalarla sonuçlarımızın desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Comparison of the effects of general anesthesia and epidural anesthesia added to general anesthesia in the anesthetic management of gynecological oncological surgery. In this study, we aimed to investigate the effects of epidural analgesia applied in addition to general anesthesia in cases who have undergone major gynecological oncologic surgery under general anesthesia on the perioperative and postoperative complications that may occur due to general anesthesia. We retrospectively searched the archive records of patients who underwent gynecological oncological laparotomy at Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital between 01.01.2015-01.09.2020. Data of 690 patients were scanned retrospectively and 223 patients who met the study criteria were included in the study. Patients were divided into two groups as patients who received general anesthesia (Group G, n = 123), and those who received epidural anesthesia in addition to general anesthesia (Group E, n = 100). The mean ages of the patients were found to be significantly higher in Group E. There was no significant difference between the two groups in terms of body mass indicis, ASA physical status, and primary malignancies. Duration of operation found to be lower in group G than in E. Obesity rate in group G and presence of asthma in group E were found to be statistically significantly higher. Blood pressure was found to be more stable in Group E. It was observed that fibrinogen transfusion was applied at a higher rate in Group G. However, intraoperative bleeding rates were found to be less in group E than group G. There was no significant difference between the two groups in terms of fluid and albumin transfusion. Postoperatively, the first analgesic requirement time of group E was found to be significantly longer than group G. First mobilization times were found to be significantly lower in Group E. Thrombosis and cardiac complications were found to be significantly lower in group E. In Group E, it was observed that the length of stay in the hospital and intensive care unit was shorter, whereas allergic complications were more common. In our study, we concluded that the addition of epidural anesthesia to general anesthesia in gynecological oncological surgical operations has a positive effect on morbidity, decreases the need for postoperative analgesic and hospital stay. We believe that our results should be supported by further prospective studies on this subject.