Harran Ovasının mevcut tuzluluk durumu ve potansiyel yayılım alanı
The Present salinity and potential expantion area of Harran plain
- Tez No: 66171
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Taban Suyu, Tuzluluk, Alkalilik, Eriyebilir toplam tuz
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Ted HARRAN OVASININ MEVCUT TUZLULUĞU VE POTANSİYEL YAYILIM ALANI Faruk OZKUTLU Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 66 Bu araştırmada, Harran Ovasında tuzlulaşma riski bulunan alanlardan toprak örnekleri alınarak incelenmiştir. Araştırmada toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılarak toprakların tuzluluk durumları belirlenmiştir. Daha sonra, araştırma sahasında 1988 ve 1992 yıllarında aynı alanda üzerinde yapılmış çalışma sonuçlarıyla karşılaştırma yapılmıştır. 1988 yılındaki çalışmaya göre, 6 toprak serisinde toprak tuzluluğu yönünden önemli bir değişmenin olmadığı belirlenmiştir. 3 toprak serisi“az, hafif ve orta”tuzlu toprak olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmada en fazla tuzluluktaki artış Akçakale serisini kapsayan toprak örneklerinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE PRESENT SALINITY AND POTENTIAL EXPANTION AREA OF HARRAN PLAIN. Faruk ÖZKUTLU Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science 1997, Page: 66 In this study, soil example of Harran Plain which have salinity risk have been taken and investigated. It have been made the physical and chemical analyses of soil examples and determined the situation of soil salinity level, in the research. Later the results of study which have been made in 1988 and 1992 were compared with the result of same area. According to study result of 1988, it determined that 6 soil series have no important salinity changes, however 3 soil series salinity classified such as rare, slight and medium. In the research, the most increase of salinity determined at the soils of the Akçakale series. KEYWORDS: Deep Water, Salinity, Alkalinity, Soluble Total Salt