Gebelikte sigara kullanımının emzirme motivasyonuna etkisi
The effect of smooki̇ng in pregnancyon breastfeeding motivation
  1. Tez No: 661754
  2. Yazar: MEHRİBAN ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, emzirme motivasyonu, gebelik, sigara, Breastfeeding motivation, cigaret, midwife, pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma gebelikte sigara kullanımının emzirme motivasyonunu nasıl etkilediğini belirlemek amacı ile yapılan analitik vaka kontrol bir çalışmadır. Araştırma, 01.10.2018-31.05.2019 tarihler arasında, Aydın İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 2, 12 ve 13 No'lu Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 4-6 aylık bebeği olan primipar anneler ile yürütülmüştür. Örneklem grubunun belirlenmesinde gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın vaka grubunu gebeliğinde sigara kullanan 240 ile sigara kullanmayan 240 primipar anne oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından ilgili literatür taranarak hazırlanan Veri Toplama Formu ve Emzirme Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, X2 testi, t-test ve Mann Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir. Kontrol grubundaki annelerin yaş ortalaması 27,21±5,15, %45,8'inin ilköğretim mezunu olduğu, %82,9'unun çalışmadığı, vaka grubundaki annelerin ise yaş ortalaması 28,20±5,33, %39,6'sının üniversite mezunu olduğu, %85,4'ünün çalışmadığı belirlenmiştir. Kontrol ve vaka grubundaki annelerin yaş, eşinin yaşı, çalışma durumu ve eşinin çalışma durumu, evlilik yaşı ve eşi ile ilişki düzeyi arasındaki fark incelendiğinde, gruplar arasında anlamlı düzeyde fark olmadığı ve grupların benzer olduğu saptanmıştır (p>0.05). Yapılan istatistiksel analiz sonucunda vaka ve kontrol grupları arasında; Emzirme Motivasyonu Ölçeği alt boyutlarında“içsel motivasyon ve özdeşleşmiş düzenleme”,“içe yansıtılmış düzenleme-toplumsal onaylama”ve“dışsal düzenlemeler-ek yararlar”puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu (p0,05) belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler ışığında gebeliğinde sigara kullanan annelerin emzirme motivasyonları gebeliğinde sigara kullanmayan annelerle kıyaslandığında; otonom motivasyon (içsel motivasyon, özdeşleşmiş düzenleme) ve kontrollü motivasyon (İçe yansıtılmış ve dışsal düzenleme) alanlarında farklılıklar olduğu ve gebelikte sigara kullanımının emzirme motivasyonunu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is an analytic case control study by which we measure the effect of smoking in pregnancy on breastfeeding motivation. It was conducted among primipara mothers with 4-6 months old babies between 01.10.2018 - 31.05.2019 in Aydın provincial directorate of health registered family health centers numbered 2, 12 and 13. The random sampling method was used to determine the sample group. The case group of the study consisted of 240 smokers during pregnancy and 240 non-smokers primipara mothers. Data Collection Form and Breastfeeding Motivation Scale prepared by the researcher by scanning the relevant literature were used in collecting the data. The data were collected by the researcher using face-to-face interview method. The data obtained were analyzed using descriptive statistics, X2 test, t-test and Mann Whitney U test. The average age of the mothers in the control group was 27.21 ± 5.15, 45.8% were primary school graduates, 82.9% did not work, and the mean age of the mothers in the case group was 28.20 ± 5.33, 39.6% were university graduates, 85.4% did not work. When the difference between the age of the mothers in the control and case groups, the age of their spouse, the working status of their spouse, the age of marriage and the level of relationship with their spouse were examined, it was found that there was no significant difference between the groups and the groups were similar (p> 0.05). As a result of the statistical analysis, among the case and control groups; There is a significant difference between the mean scores of“intrinsic motivation and identified regulation”,“internalized regulation-social affirmation”and“external regulations-additional benefits”in the Breastfeeding Motivation Scale sub-dimensions (p 0.05) between the dimensions of“integrated regulation”and“internalized regulation-social pressure”. In the light of the data obtained in this study, when breastfeeding, motivations of mothers who smoke during pregnancy are compared with mothers who do not smoke during their pregnancy; it was concluded that there are differences in autonomic motivation (intrinsic motivation, identified regulation) and controlled motivation (internal and external regulation) and smoking during pregnancy affects breastfeeding motivation.