Hemşirelerin profesyonellik tutumlarının hemşireler arası işbirliğine etkisi
The effect of nurses 'professional attitude on collabarati̇on between nurses
  1. Tez No: 661753
  2. Yazar: MERAL ÇALIŞKAN ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇELİK DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nurse, Professıonal, Collaboration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma hemşirelerin, mesleki profesyonellik tutumlarının hemşireler arası işbirliğine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan bu araştırmanın evrenini Kayseri Şehir Hastanesi'nde çalışan tüm hemşireler (n=1020) oluşturmuştur. Bu hastanede aktif çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hemşireler örneklemi oluşturmuştur (n=409). Araştırmanın etik izni, Kırıkkale Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu tarafından, Ocak 2019 da alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel verileri içeren sosyo-demografik özellikler formu, Çelik Durmuş (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Hemşire-Hemşire İşbirliği Ölçeği”, Erbil ve Bakır (2006) tarafından hazırlanan“Mesleki Profesyonel Tutum Envanteri”kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen veriler SPSS 17 programında uygun testler yapılarak incelenmiştir. Araştırmada Mesleki Profesyonel Tutum Envanteri puan ortalaması 4,26 ± 0,45 ile Hemşire-Hemşire İşbirliği Ölçeği puan ortalaması 2,47 ± 0,72 olarak belirlenmiştir. Araştırmada erkek hemşirelerin, acil ve ameliyathane hemşirelerinin işbirliği puan ortalamaları yüksek çıkmıştır. Bu araştırmada hemşirelerin profesyonellik tutum düzeyleri incelendiğinde; cinsiyet, medeni durum, hemşire olarak çalışma yılı ve çalışılan birimde geçirilen yılın hemşirelerin profesyonellik tutum düzeylerini etkilemediği görülmektedir. Araştırma sonucunda ise hemşirelerin profesyonellik tutumları ile hemşireler arası işbirliği üzerinde pozitif zayıf bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of nurses' professional professional attitudes on collaboration between nurses. The population of this descriptive and cross-sectional consisted of all nurses (n = 1020) working in Kayseri City Hospital. The sample consisted of nurses working actively in this hospital and agreeing to participate in the study (n = 409). Ethical permission for the study was obtained from Kırıkkale University Non-Interventional Research Ethics Committee in January 2019. As a data collection tool in research; Socio-demographic characteristics form containing personal data,“Nurse-Nurse Collaboration Scale”adapted into Turkish by Çelik Durmuş (2016),“Occupational Professional Attitude Inventory”prepared by Erbil and Bakır (2006) were used. The data obtained from this study were analyzed by performing appropriate tests in the SPSS 17 program. In the study, the mean score of the Occupational Professional Attitude Inventory was 4,26 ± 0,45 and the Nurse-Nurse Collaboration Scale average score was 2.47 ± 0,72. In the study, the mean collaboration scores of male nurses, emergency and operating room nurses were found to be high. When the professionalism attitude levels of nurses are examined in this study; It is observed that gender, marital status, working year as a nurse and the year spent in the unit did not affect the professionalism attitude levels of the nurses. As a result of the study, it was found that there is a weak positive relationship between nurses' professional attitudes and collaboration between nurses.