Türk Kadın Yolu dergisinde Türk kadını ve kadın hareketi
Turkish woman and woman's movement in the Turkish Woman Way journal
  1. Tez No: 661765
  2. Yazar: DENİZ DİLEK YURTTAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kadın Yolu, Kadın, Kadın Hareketi, Türk Kadın Birliği, Kadınlar Halk Fırkası, Nezihe Muhiddin, Turkish Women's Path, Women, Women's Movement, Turkish Women's Union, Women's People's Party, Nezihe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Cumhuriyet dönemi kadının konumuna odaklanan tez çalışmamız dönemin kadın hareketini 1925-1927 yılları arasında yayınlanan Türk Kadın Yolu dergisi üzerinden analiz ederek oluşturulmuştur. Türk Kadın Yolu dergisinin çıkarılmasını sağlayan Türk yazar ve eylemci feminist Nezihe Muhiddin'in kadınların siyasi haklarını elde etmek için verdiği mücadeleyi de ele alarak, bu uğurda kurulan Kadınlar Halk Fırkası ve Türk Kadın Birliğinin faaliyetlerinin Türk Kadın Yolundaki yansıması analiz edilmiştir. Bu çalışma doğrultusunda derginin ulaşılabilen sayıları, dönemin diğer kadın dergileri ile ilgili kaynaklar, konuyla alakalı makale ve tezler kaynak olarak kullanılmıştır. Nezihe Muhiddin tarafından yayınlanan ve Türk basın hayatında önemli bir yer edinecek olan Türk Kadın Yolu dergisi, kadınları kadın hareketi kapsamında bilinçlendirmeyi amaçlamıştır. Dergi, dönemin siyasi hak kazanım mücadelesi yolunda kadınlar tarafından kurulan ve resmi izin alınamaması sonucu kapatılan Kadınlar Halk Fırkası'nın Türk Kadın Birliği'ne evrilmesiyle, birliğin yayın organı olduğunu ilan etmiştir. Türk Kadın Birliği dünya kadın hareketini dergi aracılığıyla takip ederek, birikimini okuyucuyla paylaşmış ve daha fazla kadına ulaşmayı amaçlamıştır. Bütün sayılarına ulaşılamayan dergi, derginin sahibi ve Kadınlar Halk Fırkası ile Türk Kadın Birliğinin kurucusu Nezihe Muhiddin'in, Türk Kadın Birliğinden ihracıyla yayın hayatını sonlandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis study focusing on the position of women in the Republican period was formed by sources related to forth analyzing the women's movement of the period through the“Turkish Women's Path”magazine, which was published between 1925-1927. The Turkish author and activist feminist Nezihe Muhiddin's struggle to obtain the political rights of the women, and the reflection of the activities of the Women's People's Party and the Turkish Women's Association on the Turkish Women's Way were sources related to forth analyzed. In line with this study, the sources of the journal, sources related to forth women's magazines of the period, related articles and theses were used as the source.“Turkish Woman's Path magazine”, which was published by Nezihe Muhiddin and gained an important place in the Turkish press, aimed to raise awareness among women within the scope of the women's movement. The magazine announced that the Women's People's Party, which was established by the women on the way to the struggle for political rights of the period, was closed to the Turkish Women's Union and was the publication organ of the association. The Turkish Women's Union followed the world women's movement through the journal, shared its knowledge with the reader and aimed to reach more women. The magazine, whose names could not be reached, ended the broadcasting life of Nezihe Muhiddin, founder of the Women's People's Party and the Turkish Women's Association, by the Turkish Women's Association.