Annelerin emzirme yeterlilik ve mutluluk düzeylerinin belirlenmesi
Determination of breastfeeding self-efficacy and happiness levels of mothers
- Tez No: 661813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne, bebek, emzirme, emzirmede yeterlilik, mutluluk, Baby, breastfeeding, happiness, mother, sufficiency in breastfeeding
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma, annelerin emzirme yeterlilik ve mutluluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı nitelikte yapılmıştır. Araştırma, Erzurum ili Karayazı ilçesinde bulunan Karayazı Merkez Aile Sağlığı Merkezi (ASM), Karayazı Göksu ASM ve Karayazı Elmalıdere ASM'de 19.07.2019-01.03.2020 tarihleri arasında 0-2 yaş arası çocuğu olan 300 emziren anne ile yapılmıştır. Veriler, 'Anket Formu', 'Emzirme Yeterlilik Ölçeği (EYÖ)' ve 'Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ)' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, ortalama, t-testi, Varyans analizi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin, Emzirme Yeterlilik Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalamasının 151.45±11.74 olduğu, Oxford Mutluluk Ölçeği'nden alınan toplam puan ortalamasının ise 152.82±15.04 olduğu saptanmıştır. EYÖ ile OMÖ puan ortalamaları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; emzirme yeterlilik ve mutluluk arasında pozitif yönde ilişki olduğu bulunmuştur (r=0.366, p=0.000). Sonuç: Annelerin, EYÖ'den ve OMÖ'den aldıkları toplam puan ortalamasına göre emzirme yeterlilik ve mutluluk düzeylerinin iyi olduğu saptanmıştır. Annelerin emzirme yeterlilik düzeyi arttıkça mutluluk düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the breastfeeding self-efficacy and happiness levels of mothers. Material and Method: This research was conducted in a descriptive nature. The research has been made with 300 breastfeeding mothers with children between the ages of with a child 0-2 between 19.07.2019-01.03.2020 in Karayazı Merkez Family Health Center (FHC), Karayazı Göksu FHC and Karayazı Elmalıdere FHC located in Karayazı district of Erzurum province. The data were collected by using the ''Survey Form'', ''Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES)'' and ''Oxford Happiness Questionnaire (OHQ)''. In evaluating the data; percentage distribution, mean, t-test, Analysis of Variance and Pearson Correlation analysis were used. Results: It was found that the mean total score obtained by the mothers from the Breastfeeding Self-Efficacy Scale was 151.45 ± 11.74, and the total mean score obtained from the Oxford Happiness Questionnaire was 152.82 ± 15.04. When the relationship between BSES and OHQ mean scores is evaluated; there has been found is a positive direction relationship between breastfeeding self-efficacy and happiness. (r = 0.366, p = 0.000). Conclusion: It was determined that breastfeeding self-efficacy and happiness levels were good according to the total mean scores of the mothers from BSES and OHQ. It was determined that as the breastfeeding self-efficacy level of the mothers increased, their happiness level increased.