Port kateterli bevacizumab kullanan ve kullanmayan hastalarda semptomların retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of symptoms in patients using and not using bevacizumab with port catheter
  1. Tez No: 661820
  2. Yazar: ZELİHA KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞENOL COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, bevacizumab, port kateter, komplikasyon, Cancer, bevacizumab, port catheter, complication
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu araştırmada, port kateteri olan intravenöz tedavisinde bevacizumab kullanan ve kullanmayan hastaların kateter kalış süreleri ve komplikasyona etkisinin retrospektif incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Ocak 2014-Mayıs 2018 tarihleri arasında port kateteri takılan 600 hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri Aralık 2020 tarihinde hastane elektronik kayıt sistemi ve hasta tanıtım formu kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Port kateteri olan, tedavisinde bevacizumab kullanan ve kullanmayan hastaların komplikasyon görülme oranı arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Kateterin çıkarılma oranı Bevacizumab içermeyen grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Bevacizumab içermeyen grupta kateter çıkarılma sebebi sırasıyla tedavi sonlanması, enfeksiyon olduğu; kemoterapi (KT) ve Bevacizumab grubunda ise enfeksiyon, tromboz olduğu saptanmıştır. KT ve Bevacizumab alan hastalarda komplikasyon gelişme durumuna cinsiyet, yaş, hastalık tanısının anlamlı etkisinin olmadığı, kateter takılma zamanı ve kateter takip süresinin ise anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. KT ve Bevacizumab tedavisi ile eş zamanlı kateter takılan hastalarda, önce takılan hastalara göre daha fazla komplikasyon görüldüğü saptanmıştır. Sonuç: İntravenöz KT ve Bevacizumab tedavi planlanan hastalarda port kateter yerleştirilme zamanının önce planlanıp yara iyileşmesinden sonra tedaviye Bevacizumab eklenmesi önerilmektedir. Bununla birlikte tedavisinde Bevacizumab alan hastalarda sonraki dönemde kateter kalış süresi ve port kateter komplikasyonları açısından sorun olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to retrospectively investigate the effect of patients bevacizumab using and not using in intravenous treatment on catheter residence time and complications with port catheter. Method: The sample of the study consisted of 600 patients who had a port catheter in Akdeniz University Hospital between January 2014 and May 2018. The research data were collected December 2020 using electronic health record system and the patient ınformation form. Results: There was no significant difference in the rate of complications between patients using and not using bevacizumab in their treatment with port catheter. Catheter removal rate was significantly higher in the without bevacizumab group. The reason for catheter removal in without bevacizumab group was termination of treatment, infection respectively; in the chemotherapy (KT) and Bevacizumab groups infection, thrombosis were found. It was observed that gender, age and diagnosis of the disease did not have a significant effect on the development of complications in patients who received chemotherapy and bevacizumab while the time of catheter insertion and the duration of catheter follow-up had a significant effect. It was found that more complications were seen in patients who were catheter inserted simultaneously with KT and bevacizumab treatment than patients who were placed before. Conclusion: In patients who are planned to be treated with intravenous chemotherapy and bevacizumab, it is recommended to plan port catheter placement before and add Bevacizumab to the treatment after wound healing. However, it was observed that there was no problem in terms of catheter duration and port catheter complications in the next period in patients who received Bevacizumab in their treatment.