Spor adaptasyonu gelişmiş sporcu çocuklarda efor anında gelişen kardiyak repolarizasyon değişikliklerinin irdelenmesi
Investigation of cardiac repolarization changes developing at the time of effort in sports adaptated children
  1. Tez No: 661859
  2. Yazar: ÜLKÜ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YILDIZ YILDIRMAK, DR. DOĞUKAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcu, Repolarizasyon, Efor Testi, Athlete, Repolarization, Stress Test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Spor yapan çocukların spor yapmayan çocuklara kıyasla kardiyak repolarizasyon fazındaki değişimlerini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, tanımlayıcı ve prospektif olarak gerçekleştirildi. 01.03.2020 ile 01.11.2020 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk kardiyoloji bölümüne başvuran 70 çocuk dâhil edildi. Düzenli olarak spor yapan ve spor yapmayan çocuklar; aile hikayesi, fizik muayene, elektrokardiyogram, ekokardiyogram ve efor testi ile kardiyak açıdan değerlendirildi. Çocuklarda düzenli sporun; efor testinin başlangıç dönemi, pik dönemi ve dinlenme döneminde oluşan ritim farklılıkları ile kardiyak repolarizasyon değişiklikleri üzerine etkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 70 çocuğun % 47,1'i spor yapıyor, %52,9'u ise spor yapmıyordu. Spor yapan çocuklarda, erken repolarizasyon ve V2 derivasyonlarında T dalga inversiyonu efor testinin pik döneminde anlamlı olarak daha fazla bulundu. Efor testinin başlangıç döneminde kalp hızı ve ST süresi sporcuda anlamlı olarak daha az bulunmuş olup; QT, RR, T1, T2 ve TİLK sporcuda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Egzersiz döneminde; T2 ve TİLK sporcuda anlamlı olarak yüksek saptanmıştır, ayrıca TSON da yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Dinlenme döneminde; QT, RR, T1, T2 TİLK sporcuda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. TSON ise sporcuda fazla iken istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Spor yapan çocuklar ile spor yapmayan çocuklar arasında özellikle repolarizasyon parametrelerinde belirgin kardiyak farklılıklar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to examine the changes in the cardiac repolarization phase of children who do sports compared to children who do not. Methods: Our study was carried out observationally, descriptively and prospectively. 70 children who applied to the pediatric cardiology department of Şişli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital between 01.02.2020 and 01.11.2020 were included. The children cardiac system who regularly do and not to do sports was evaluated by comparing it with family history, physical examination, electrocardiogram, echocardiogram and effort test. The effects of doing regular sport in children, effort test on rhythm differences and cardiac repolarization during the initial period, peak period and rest period were investigated. Results: 70 children included in the study, 47.1% were doing regular sports and 52.9% weren't. T wave inversion in V2 derivations and early repolarization were significantly higher during the peak period of the exercise test in children doing sports. Heart rate and ST duration were found to be significantly less in the athlete in the initial period of the stress test; QT, RR, T1, T2 and TILK were significantly higher in athletes. During the exercise period; T2 and TILK were found to be significantly higher in athletes; also TSON was found to be high but no statistically significant difference was found. During the rest period; QT, RR, T1, T2 and TILK were significantly higher in athletes.. Also TSON was higher in athletes, there was no statistically significant difference. Conclusion: There are marked cardiac changes in repolarization parameters, especially in children who do sports and those who do not.