Etik değerlerin örgütsel sessizlik üzerine etkisi: Sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
Effect of ethical values on organizational silence: A study on health professionals
  1. Tez No: 661901
  2. Yazar: BÜŞRA NURDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Sağlık Kurumları, Etik, Etik Değerler, Örgütsel Sessizlik, Healthcare Professionals, Healthcare Institutions, Ethics, Ethical Values, Organizational Silence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, etik değerlerin sağlık çalışanlarının örgütsel sesizlikleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, bir kamu hastanesinin 201 sağlık çalışanına etik değerler ölçeği ve örgütsel sessizlik ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21 paket programı ile analiz edilmiştir. Veriler normal dağıldığı için parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, bağımsız örneklem t testi, anova analizi, pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, etiğin örtülü kurumsallaşmasının sağlık çalışanlarının savunma amaçlı sessizlik davranışı üzerinde anlamlı ve negatif bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının etiğe genel bakış açısının örgütsel sessizlik davranışı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi bulunmaktadır. Etik çerçevede kurumda üzerine gidilmesinin gerektiği düşünülen iş uygulamalarının çalışanların örgütsel sessizlikleri üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir etkisi tespit edilmemiş ancak savunma amaçlı sessizlikleri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Yöneticilerin etik olmayan karar vermelerinde etkide bulunan faktörlerin sağlık çalışanlarının örgütsel sessizlikleri üzerinde istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effect of ethical values on the organizational silence of healthcare workers. For this purpose, ethical values scale and organizational silence scale were applied to 201 healthcare workers of a public hospital. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS 21 package program. As a result of the normal distribution test applied, it was decided to use parametric tests. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, independent sample t test, anova analysis, pearson correlation analysis and regression analysis methods were used. As a result, it has been determined that the implicit institutionalization of ethics has a significant and negative effect on the defensive silence behavior of health workers. Healthcare professionals' general perspective on ethics has a significant and positive effect on organizational silence behavior. In the ethical framework, work practices, which are thought to be addressed in the institution, were not found to have a statistically significant effect on the organizational silence behavior of healthcare workers, but it was determined that they had a significant and positive effect on defensive silence behavior. Factors affecting managers 'unethical decision-making have a statistically significant and positive effect on healthcare workers' organizational silence behavior.