Türk Folklor Araştırmaları Dergisi'ndeki masalların incelemesi
Analysis of tales in the Turkish Folklore Research Magazine
  1. Tez No: 661916
  2. Yazar: CEMRE URHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYFULLAH YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dergicilik, Halkbilimi, Formel, Masal, Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, Varyantlaşma, Journalism, Folklore, Formal, Tale, Turkish Folklore Research Magazine, Variantization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Türk halk bilimi alanında bir kültür belleği ve kaynağı haline gelmiş olan Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, İhsan Hınçer tarafından 1949 yılında yayım hayatına başlamıştır. Dergi 1949-1980 yılları arasında toplam 366 sayı olarak yayımlanmıştır. Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, isminden anlaşıldığı üzere folklor yani halkbiliminin, her alanıyla yakından ilgilenmiştir. Dergi ülkede ve dünyadaki folklor hadiselerini yakından takip edip ülkemizde çeşitli yörelerden derlenmiş halk edebiyatı ürünleri, yöresel kutlamalar, âşık ve şairlerimizin tanıtımları, folklor sahasında tetkik yazıları gibi çeşitli konulara yer veren önemli ve kaynak niteliğindedir. Bu çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ülkemizde dergicilik, folklor terimi, Türk folklor dergileri gibi konulardan sonra Türk Folklor Araştırmaları Dergisi hakkında bilgiler, derginin amacı, içeriği ve İhsan Hınçer'in hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde masal kavramı, masal hakkında genel bilgiler, masal sınıflandırmaları, masalların değişimi ve varyantlaşma konularına yer verilmiştir. İkinci bölümde dergide yer alan masalların EB ve AaTh kataloglarındaki tip numaraları, motif sıraları ve diğer çalışmalarda tespit edilen varyantları yer almaktadır. Üçüncü bölümde dergideki masalların formel unsurlarına yer verilmiştir. Sonuç bölümünde dergideki masallar incelenerek elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Turkish Folklore Research Magazine, which has become a cultural memory and source in the field of Turkish folk folklore, started its publication life by İhsan Hınçer in 1949. The journal was published in 366 issues between 1949-1980. Turkish Folklore Research Magazine, has been closely interested in every field of folklore, that is, folklore, as its name suggests. The magazine closely follows folklore events in the country and in the world, and is an important resource that includes various topics such as folk literature products collected from various regions in our country, local celebrations, introduction of our minstrels and poets, and study writings in the field of folklore. This study consists of introduction and three parts. In the introduction, information about the Turkish Folklore Research Magazine, the purpose of the magazine, its content and the life of İhsan Hınçer are given after the subjects such as magazine publishing, folklore term, Turkish folklore magazines in our country. In the first chapter, the concept of fairy tales, general information about fairy tales, fairy tale classifications, changing of fairy tales and variants are given. In the second part, the type numbers, motif sequences of the tales in the EB and AaTh catalogs and the variants identified in other studies are included. In the third part, the formal elements of the tales in the magazine are included. In the conclusion part, the findings obtained by examining the fairy tales in the journal are included.