8-12 yaş cimnastikçilerde therabant egzersizlerinin motorik yetiler üzerine etkisi
The effect of therabant exercises on motoric abilities in gymnasts of 8-12 years
  1. Tez No: 661917
  2. Yazar: GÜL HALİME ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. SEBİHA GÖLÜNÜK BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Direnç egzersizleri, denge, sıçrama, kuvvet, esneklik, Resistance exercises, balance, splash, force, flexibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada '' 8-12 yaş cimnastikçilerde theraband egzersizlerinin motorik yetiler üzerine etkisinin'' incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma evreni düzenli cimnastik yapan 8-12 yaş arası, her hangi bir sakatlık geçirmemiş 21 kız çocuğun gönüllü katılımıyla oluşturuldu. Araştırma öncesi gerekli izinler alınmıştır. Çocukların beslenme alışkanlıklarını belirlemek için beslenme anketi uygulandı. Araştırma grubu theraband egzersiz uygulama (TEG) grubu 11 kız çocuktan, kontrol grubu (KG) da 10 kız olmak üzere rastgele seçilen toplam 21 çocuktan oluşturuldu. Theraband egzersiz uygulama grubuna 6 hafta boyunca haftada 3 gün 45 dakika theraband egzersizleri uygulandı. Araştırma öncesi ve sonrasında her iki gruba fiziksel ölçümler (boy, kilo, beden kitle indeksi) ve motorik testler (dikey sıçrama, esneklik, kuvvet, denge, 20 m sürat) uygulandı. Araştırma SPSS 25 paket programında anlamlılık düzeyi p=0.05 olarak belirlenmiştir. Betimsel istatistikleri, ortama, standart sapma, yüzde ve frekans şeklinde verilmiştir. Araştırma da veri analizi Kolmogorov-Smirnov normallik testi uygulanmıştır. Veri dağılımının normallik göstermemesi (p0.05), sadece dikey sıçrama değerinde farklılık görülmüştür ( p0,05)Sonuç olarak theraband egzersiz uygulamalarının motor yetiler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle theraband egzersizlerinin antrenmanlarda motor yetilerin gelişimi için kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate“the effect of theraband exercises on the motor skills of 8-12 years old gymnasts”. The universe of the research was created with the voluntary participation of 21 girls aged 8-12, who did not have any disability, who did regular gymnastics. Necessary permissions were obtained before the research. A nutritional questionnaire was applied to determine the nutritional habits of the children. The study group consisted of 21 randomly selected children, 11 girls in the theraband exercise application (TEG) group and 10 girls in the control group (KG). Theraband exercises were applied to the theraband exercise group for 45 minutes 3 days a week for 6 weeks. Physical measurements (height, weight, body mass index) and motoric tests (vertical jump, flexibility, strength, balance, 20 m speed) were applied to both groups before and after the study.The significance level was determined as p = 0.05 in the research SPSS 25 package program. Descriptive statistics are given as mean, standard deviation, percentage and frequency. In the research, data analysis Kolmogorov-Smirnov normality test was applied. Due to the fact that the data distribution did not show normality (p 0.05), only the vertical jump value was different (p 0.05) As a result, theraband exercise practices were found to be effective on motor abilities. For this reason, we recommend theraband exercises to be used in training for the development of motor abilities.