Güneş enerjisi ile konutlarda ısıtma ve sıcak su sağlama tasarımı
A design for providing hot water and heating by solar energy in houses
- Tez No: 66195
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: solar Heating, collector, inclined surface, radiation, Heatloss
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KONUTLARDA ISITMA VE SICAK SU SAĞLAMA TASARIMI Zeki ARGUNHAN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1997,Sayfa:101 Güneş enerjisinin kullanım avantajları ortaya çıkınca bunun yaygınlaştırılması için yoğun çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmalar gelişerek devam etmektedir. Yapılan çalışmada Diyarbakır'daki bir konutun kullanma sıcak suyu ve ısıtma ihtiyacının bir kısmını karşılamak üzere yörenin iklim şartlarına uygun güneş kollektörlerinin tasarımı yapılmıştır. Yatay ve eğik yüzeylere gelen güneş radyasyonunun hesaplanması yapılmış, ısınma için gerekli ısı miktarı bulunmuş ve bu ısı miktarını sağlayacak kollektör alanı hesabı yapılmıştır. Anahtar Kelimeler; Isıtma, Kollektör, Eğik Yüzey, Radyasyon, Isı Kayıpları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DESIGN FOR PROVIDING HOT WATER AND HEATING FROM SOLAR ENERGY IN HOUSES Zeki ARGUNHAN Harran University Institute Of Science Mechanical Engineering Department 1997,Pages: 101 When the advantages of solar energy use have come to light, extensive studies have been initiated to spread its use. These studies are continuing by progressing more and more. In this study in order to meet some of heating and household heated water need of a house in Diyarbakır, the design of solar collectors suitable for the climatic conditions of the area was streamlined. The calculation of solar radiation coming on to horizontal and inclined surfaces was carried out and by calculating the heat loss of a house, the heat amount necessary for heating was found. In addition the collector area to provide this amount of the heat was calculated.