Faaliyet tabanlı bütçeleme: Bir üretim işletmesi uygulaması
Activity based budgeting: A production enterprise application
- Tez No: 661958
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ESMERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütçe, Bütçeleme Sistemleri, Geleneksel Bütçe, Faaliyet Tabanlı Bütçe, Budget, Budgeting Systems, Traditional Budgeting, Activity-Based Budgeting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Son zamanlarda yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, küresel rekabet ortamını hem ulusal hem de uluslararası alanlarda yaygınlaştırmıştır. İşletmeler kâr elde edebilmek ve kendi piyasalarında söz sahibi olabilmek için yeni adımların atılmasını gerekli hale getirmiştir. Bu gereklilik neticesinde işletme bütçesi kavramının önemi artmış ve bütçelerle birlikte işletmeler, faaliyetlerinin planlanması, finansal kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanması, maliyetlerin düşürülmesi konularında yardım alarak piyasalarında başarı elde etmiştir. Üretim işletmelerinde otomasyona geçilmesiyle birlikte faaliyet tabanlı bütçeleme kavramı ortaya çıkmıştır. Faaliyet tabanlı bütçeleme, işletmeler amaçlarına ulaşabilmek ve mevcut performansını iyileştirmek için gelecekteki taleplere karşılık verebilecek mamul veya hizmetler için gerekli faaliyetlerin belirlenmesi ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için tüketilmesi gereken kaynakların miktarını ve maliyetini belirlemeye yönelik modern bütçeleme tekniğidir. Bu tez çalışmasında, geleneksel bütçeleme ve faaliyet tabanlı bütçelemenin bir üretim işletmesi uygulaması üzerinden karşılaştırılması yapılmıştır. Geleneksel bütçelemenin özellikle genel üretim giderlerinin bütçelenmesinde yetersiz kaldığı tespit edilerek faaliyet tabanlı bütçelemenin üretim işletmeleri için önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recently teknological and ecomic developments, the global competitive environment both in national areas has increased. Enterprises make profit to take new steps in order to have a say in your own market and has made necessary. As a result of this requirement, the importance of the concept of operating budget has increased, and with budgets, businesses have succeeded in their markets by assisting them in planning their activities, efficient and efficient use of financial resources and reducing costs. Activity based budgeting has emerged with the introduction of the concept of automation of manufacturing enterprises. Activity-based budgeting is a modern budgeting technique for identifying the activities required for the products or services that can meet the future demands in order to achieve the objectives of the enterprises and improve their current performance, and to determine the amount and the cost of the resources that should be consumed for the realization of these activities. In this thesis, traditional budgeting and activity based budgeting are compared over a production enterprise application. It has been determined that traditional budgeting is inadequate especially in the budgeting of general production expenses, and the importance of activity-based budgeting for production enterprises is emphasized.