SSCB Pravda gazetesine göre Kore Savaşı (1950-1953)
Korean War according to USSR newspaper Pravda (1950-1953)
  1. Tez No: 661973
  2. Yazar: MEVLÜT SAMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY BENHÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: SSCB, Pravda, Kore Savaşı, Kuzey Kore, Güney Kore, USSR, Pravda, Korean War, North Korea, South Korea
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan iki kutuplu dünya düzeni çerçevesinde Kore bir çekişme alanı hâline getirilmiş, taraflar yarımadaya kimin hükmedeceği konusunda net bir mutabakata varamamış ve nihayetinde 38. paraleli sınır alarak tarihsel ve kültürel olarak ortak geçmişe sahip olan Korelileri iki farklı devlet olarak ayırmışlardır. Böylelikle günümüzde dahi çözüme kavuşturulamamış Kore Sorunu'nun temelleri atılmıştır. 25 Haziran 1950'de iki taraf arasında savaş hâli başlamış, 23 Temmuz 1953 tarihinde ateşkes ile sıcak savaş durumu durdurulmuş ancak bir barış sağlanamamıştır. Çalışmamızın amacı, 1950 ile 1953 yılları arasında üç yıl süren savaş durumunu, Doğu Bloğunun lider devleti olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği gözüyle değerlendirmektir. Bu bağlamda, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin en önemli ve tirajı en yüksek gazetesi olan aynı zamanda Komünist Parti Merkez Komitesi'ne bağlı olarak yayın yapan Pravda gazetesi çalışmanın merkezi konumunda olmuştur. Böylelikle dolaylı olarak Sovyet Hükûmeti'nin görüşlerine de ulaşılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Pravda'ya ek olarak, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi ve Wilson Center Digital Archive'dan elde edilen belgeler ile CIA'in online olarak yayınladığı savaş hakkındaki istihbarat raporları da kullanılmıştır. Kore Savaşı'nı konu alan Türkçe, İngilizce ve Rusça ikincil kaynaklara da çalışmamızda yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of the bipolar world order that emerged after the Second World War, Korea was turned into a conflict, the parties could not reach a clear consensus on who would rule the peninsula, and eventually they separated the Koreans, who had a common historical and cultural history, as two different states by taking the 38th parallel border. Thus, the foundations of the Korean Question, which could not be solved even today, were laid. On June 25, 1950, a state of war started between the two sides, and on July 23, 1953, the ceasefire stopped the hot war, but a peace could not be achieved. The aim of the study is to evaluate the state of war that lasted for three years between 1950 and 1953 from the perspective of the Union of Soviet Socialist Republics, the leading state of the Eastern Bloc. In this context, Pravda newspaper, which is the most widespread and the highest circulation newspaper of the Union of Soviet Socialist Republics and also publishes under the Central Committee of the Communist Party, has become the center of the study. Thus, it was aimed to reach the views of the Soviet Government indirectly. This study used archival documents obtained from the Turkish Republic Archives of Directorate of State Archives of the Presidency of the Republic of Turkey and Wilson Center Digital Archive. Intelligence reports related to Korean War, which were obtained from the CIA Library were also used. Turkish, English, and Russian secondary sources about the Korean War are also included in the study.