Tüketicilerin satın alma alışkanlıklarının dikey ve yatay satış yapan e-ticaret siteleri üzerinden incelenmesi
Investigation of consumers' buying habits through vertical and horizontal sales e-commerce sites
  1. Tez No: 662080
  2. Yazar: ERDAL YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF SELİM EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Yatay E-Ticaret, Dikey E-Ticaret, E-Commerce, Horizontal E-Commerce, Vertical E-Commerce
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmada; günümüz ekonomisinde hızla gelişme gösteren ve gün geçtikçe ticaret hacmi yükselen e-ticaret siteleri dikey ve yatay satış yapan işletmeler bazında incelenmektedir. Ayrıca tüketicilerin e-ticaret sitelerinden alışverişte hangi faktörlere dikkat ettiği, tercihlerini nelerin belirlediği, dikey ve yatay eticaret sitelerini ne oranda tercih ettiği, satın almayı tercih ettikleri veya etmedikleri ürünler, hıza, site görselliğine verdikleri önem ölçülmektedir. Çalışma; katılımcılara internet üzerinden anketler gönderilip, ankete verilen cevapların QSR NVivo 10 programı ile analiz edilerek gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda tüketicilerin e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş gerçekleştirirken dikkat ettikleri en önemli hususun güvenlik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların %62 ağırlıklı ortalama sahip kesimi yatay e-ticaret sitelerini tercih etmekte, hıza ve görselliğe büyük oranda önem verdikleri tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre tüketiciler e-ticaret sitelerinin güvenilir ve markalaşmış olmasına dikkat etmekte, e-ticaret sitesinden daha önce alışveriş yapan kişilerin görüşlerine önem verilmektedir. Katılımcılar elektronik ürünleri e-ticaret siteleri üzerinden almayı tercih etmedikleri bu gibi ihtiyaçları geleneksel ticaret kanalları üzerinden giderdikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study; E-commerce sites, which are developing rapidly in today's economy and whose trade volume is increasing day by day, are analyzed on the basis of businesses that sell vertically and horizontally. In addition, the factors that consumers pay attention to when shopping from e-commerce sites, what determines their preferences, how much they prefer vertical and horizontal ecommerce sites, the products they prefer to buy or not, the importance they give to speed and site visuality are measured. Work; Surveys were sent to the participants over the internet and the answers to the questionnaire were analyzed with the QSR NVivo 10 program. As a result of the analysis, it was concluded that the most important issue that consumers pay attention to while shopping on e-commerce sites is security. It is observed that 62% of the participants prefer horizontal ecommerce sites, and they attach great importance to speed and visuality. According to the data obtained as a result of the study, consumers pay attention to the fact that e-commerce sites are reliable and branded, and the opinions of people who have previously shopped from the e-commerce site are important. It is concluded that the participants do not prefer to buy electronic products through e-commerce sites and they meet such needs through traditional trade channels.