Alman idealizminde değerler sorunu ve Nicolai Hartmann'ın değerler etiği
Problem of values in German idealism Hartman's ethics of values
  1. Tez No: 662159
  2. Yazar: ZİYA YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN BİRCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Etik, Fenomenoloji, Hartmann, Özgürlük, Tin, Ethics, Hartmann, Liberty, Phenomenology, Spirit, Value
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu çalışmada Alman idealizminde değerler sorunu ve Nicolai Hartmann'ın değerler etiği incelenmeye çalışılmıştır. Bunun ortaya konulabilmesi için özellikle Kant'ın ahlak felsefesinden başlayarak Alman idealizminde değerlerin ele alınışı betimlenmiş ve buradan hareketle Hartmann'ın değer görüşünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmamız bir giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, ahlak felsefesinin tarihi gelişimi içinde değerler problemi ve bu problemle ilgili sorunlara dikkat çekilmiştir. Tezimizin konu, amaç ve yöntemleri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Alman idealizminin değerlere yaklaşımı, değerler etiği kuramları ve bunlarla ilgili sorunlar ele alınmıştır. Bu bütünlük içerisinde Hartmann'ın ahlak felsefesinin hangi temelden hareket ettiği ve değer görüşü tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Hartmann'ın ahlak felsefesi betimlenmiş ve onun değerlerle ilgili teorilere yaklaşımı ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca onun değerler etiğinin önemli kavramları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Hartmann'ın değerlere, özellikle fenomenolojik bir temelden hareketle yaklaşımı detaylandırılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde etiğin en başat problemlerinden biri olan özgürlük sorununa Hartmann'ın yaklaşımı ve bu bağlamda diğer etiklerde konu hakkındaki görüşlere yaptığı eleştiriler analitik bir yaklaşımla ortaya konulmuştur. Bu incelemelerimizde vardığımız sonuçları çalışmamızın sonuç bölümünde tartıştık. Ayrıca Hartmann'ın değerler ve etik görüşünün bu alanda yapılacak yeni spesifik çalışmalara açık olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
This study aims at investigating the question of values in German idealism and Nicolai Hartmann's ethics of values. In this regard, the approach of German idealists towards values is delineated with a particular focus on Kantian philosophy of morals in a bid to disclose the Hartmann's concept of values. The study is comprised of an introduction followed by a four chapters lasting with the conclusion. Introduction is focused on the question of values in terms of a historical development of philosophy of morality and the problems related to the latter. The subject, purpose and the methods of the thesis are also clarified. First chapter deals with the German idealist's approach to values, theories on ethics of values and the related questions. The fundamentals of Hartmann's philosophy of morality and the notion of value are to be concerned. Second chapter puts the Hartmann's philosophy of morality along with an analysis over his approach to pertaining theories. Moreover, his critical concepts on the ethics of values are critiqued. Third chapter offers an in depth analysis on Hartmann approach to values from a phenomenological point of the view. The following chapter clarifies the Hartmann's approach to the problem of liberty, one of the most important problems of ethics, and his criticisms towards other interpretations within this regard from an analytical point of the view. In the conclusion, the outcome of the study is discussed. Besides, it is proved that Hartmann's concept on ethics and values is open to prospective studies with a particular interest to former thoughts.