Marka hukukunda kullanılmama savunması
Non-use as defense in trademark law
  1. Tez No: 662172
  2. Yazar: MUHAMMED ENES BAYRAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, markanın kullanılmaması, kullanım kanıtı, kullanılmama savunması, yayıma itirazda kullanılmama savunması, hükümsüzlük ve tecavüz davalarında kullanılmama savunması, kötü niyetli tescil, Trademark, non-use of trademark, non-use as defense, proof of use, non-use as defense in the process of objection to publication, non-use as defense in cases of invalidity and infringement, bad faith registration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
10/01/2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile sınai mülkiyet haklarına ilişkin çok sayıda yeni düzenleme yapılmıştır. Bu yeniliklerden birisi, SMK m. 19/2 kapsamında getirilen“kullanılmama savunmasına”ilişkin düzenlemedir. Düzenlemeye göre, Türk hukukunda yayıma itiraz sürecinde artık markanın kullanılmaması savunma olarak ileri sürülebilir. Kanun koyucu ayrıca hükümsüzlük ve tecavüz davalarında davalıya bu savunmayı ileri sürme imkânı tanımıştır. Böylece tescilli markanın beş yıl süreyle kullanılmaması ya da kullanıma beş yıldan fazla süre ara verilmesine, iptal yaptırımının yanında, bazı yeni hukuki sonuçlar bağlanmıştır. Tezimizin konusunu markanın kullanılmama savunması oluşturmakta olup; konu üç bölümde incelenmiştir. İlk bölümünde; markanın tarihçesi, marka hakkı, markanın hukuki niteliği, markanın işlevleri ve türleri yer almaktadır. İkinci bölümde; markanın kullanılması kavramı, markanın kullanılması zorunluluğu, kullanım için gerekli ilkeler, kullanılma sayılan haller, haklı neden kavramı ve Anayasa Mahkemesi'nin 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 14'üncü maddesine yönelik kararının etkileri ele alınmıştır. Son bölümde ise; yayıma itiraz sürecinde kullanılmama savunması esas alınmak suretiyle, yayıma itiraz, hükümsüzlük ve tecavüz davalarında bu savunmanın şartları, ileri sürülmesi, değerlendirilmesi ve kullanımın ispatlanamamasının yaptırımları ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca kullanılmama savunmasının yaptırımıyla karşılaşmamak için gerçekleştirilen kötü niyetli birtakım marka tescillerinin hukuki durumu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial Property Law (numbered 6769) came into force on 10/01/2017. One of the new aspects of trademark law brought by this law is“non-use as defense”.“Non-us as defense”concept is stipulated in article 19/2. In the process of objection to publication, it can be claimed that the trademark which is to be registered is not used properly (non-use as defense). Moreover, this defense can be asserted in cases of invalidity and infringement claims. Thus, besides the revocation sanction, some new legal consequences are attributed to the fact that the registered trademark has not been used for five years or that the usage has been suspended for more than five years. The subject matter of our thesis is non-use as defense and this is examined in three parts. In the first part; the history of the trademark, the trademark right, the legal nature of the trademark, the functions and types of the trademark are analysed. In the second part; the concept of using the trademark, the necessity of using the trademark, the principles required for use, the situations that are considered as proper usage, the consept of proper reason and the effect of the Constitutional Court's decision on cancellation of Article 14 of the Decree Law No.556 are discussed. In the last part; the conditions of this defense, its assertion, evaluation and sanctions of failure to prove the use in the case of objection to publication, invalidity and infringment are examined separately. In addition, the legal status of some bad faith trademark registrations, which were carried out in order not to face the sanction of non-use as defense, is discussed.