The utility of encounter with art in the public sphere
Kamusal alanda sanatla karşılaşmaların fayda fonksiyonu
  1. Tez No: 662173
  2. Yazar: FARUK BİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Sanat Tarihi, Philosophy, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Encounter, Sanatla karşılaşma, kamusal alan, objektifikasion, özgürlük, Plato, Aristoteles, sanat, Romantikler, Aydınlanma, Britanya fılozofları, Jean-François Lyotard, Gaston Bachelard, Nancy Frazer, Jürgen Habermas, Giles Deleuze, Henri Bergson, Chantal Mouffe, Immanuel Kant, St.Augustine, Luc Ferry, E. Panofsky, rıza, Thomas Aquinas, temsil-röprezantasyon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
Tez, Kamusal Alanda Sanatla Karşılaşmaların Fayda Fonksiyonu´nu özgürlükler ile kısıtlamaların ikileminde inceler. Tez, özgürlüğü insana ait bir özellik olarak ortaya koyar. Diğer taraftan Kamusal alanda Sanatın sanat dışındaki güçlerin hizmetinde kullanılmasının sorunlarını irdeler. Tez, bu ikileme dayanarak Sanatla karşılaşmaların fayda fonksiyonunu ters orantılı bir ilişki olarak önerir. Buna göre; Sanatla karşılaşma üzerinde kendi dışındaki güçlerin objektif değerleri egemen oldukça Kamusal Alanda Sanatla Karşılaşmaların Faydası azalır. Sanat özgürleştikçe fayda artar. Tez, Ikinci Bölümde kamusal alanın gelişimini izler. Platon Aristo, Saint Augustine, Pico Della Mirandola, Hobbes, Spinoza, Kant, Hume, Berkeley, Rousseau, Burke, Arendt, Habermas, Bourdieu, Zizec ve Mouffe gibi filozofların ışığında inceler. 17. ve 18. yüzyıl Burjuva Toplumunda Kamusal Alan´a yönelir. Bireyin doğuşunu ve kendi kendisini temsilini ele alır. Modern kamusal alan teorilerini ve post-kamusal alanları değerlendirilir. Üçüncü Bölümde Tez, Sanatla Karşılaşmaların özgürlük ve kısıtlamalar sorununu Sanatın sanat dışındaki güçlerin hizmetinde kullanılmasına indirger ve sonra inceler. Bu bölümde tez, daha geniş özgürlükler arayan Sanat´la, Sanat ve sanatla karşılaşmaların nesnel referanslara bağlanması arasındaki uzlaşı ve çatışmaları irdeler. Tez, Sanatın önyargılara tabi olmasını sanatın nesnelleştirilmesi (objectification) olarak niteler ve inceler. Tez sanatın meşruiyet alanına müdahale eden nesnel referansları detaylandırır: sosyoekonomik düzenin nesnelleştirme baskısı (ahlak, akıl, bilim, duygular) özellikle din ve ideolojiler aracılığıyla yerleşirler. Ayrıca zaman, estetik, kamuoyu ve dil de nesnelleştirme aracı olarak değerlendirilir. Tez tespit ettiği bazı çağdaş çelişkileri de ele alır: Bunlardan birincisi, büyük ölçekli küratörlü organizasyonların ön yargılı evrenidir. İkincisi, sanat-sivil toplum iş birliğinde sanatın bir başka gücün (amacı özgürlük bile olsa) hizmetine girmesidir. Üçüncüsü iletişim entegrasyonunu sağlayan teknolojik devrimi insanlara sağladığı farklılıkları ve çeşitlilikleriyle yakınlaşabilme özgürlüğü ile; dijital platformlarının benzerlikler ve aynılıkların beğenisinde (like- unlike) ulaştıkları kümülatif niceliklerle değerlenmesidir. Tezin Dördüncü Bölümü Sanatla Karşılaşmaların Fayda Fonksiyonunu açıklar. Bulgu ve gözlemleri alegorik olak ifade eden sade bir matematiksel bir formüle dönüştürür: y = f (1 / x). Buna göre y eksenindeki değerler; sanatın ve insanın özgürlüğünü, Kamusal alanda sanatla karşılaşmaların faydasını temsil eder. Gene buna göre x eksenindeki değerler nesnelleştirilmenin özgür sanat üzerine baskısını temsil eder. y = f (1 / x) bu iki durum arasındaki ters orantılı ilişkiyi açıklamış olur. Tezde, Sanatla karşılaşmalar özgürlükler ile kısıtlamaların arasında incelendiği ve özgürlüğün insan onurundan ayrılamazlığı kabul edildiği için : y = f (1 / x) formülü aynı zamanda İnsanlık Onuru ve özgürlük arasındaki ilişkiyi de ifade eder. Sonuç bölümü Sanatla karşılaşmalarda her bireyin öznel bakışı yaşamı zenginleştirir. Bu farklılıklarla zenginleşme Kamusal alanda söyleme dönüştükçe özgürlük sınırlarını esnetir ve kendisini aşmasını sağlar. Tez sanat eserleri üzerinde değerlendirmeler ve appendix bölümünde yer alan“Benim Penceremden Boğaz´ın Renk Paleti”: Sübjektivite üzerine interaktif bir deneyim olarak sunumuyla sonlanır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, art emerges as an independent power of life that brings about new options to emancipate the human condition from the forces claiming immunity to change. The encounter with art puts forth art's potential to reveal liberty as a peculiar characteristic of humans relative to the human condition. There is an inverse relation between art and the objectification of art by forces external to it. The greater the emancipation of art in the public sphere, the more potent the transformative impact of that force for libertarian choices. The introduction puts forth the hypothesis of the dissertation and the methodology and a summary of developments and complications in public spheres. In Chapter 2, we cover the stages of public space and its analyses relative to the encounter with Art in two parts: In Part 1, we analyze the Public Sphere of Antiquity, the Medieval, and the Copernican Turn through philosophers Plato, Aristotle, Saint Augustine, Pico Della Mirandola, Hobbes, and Spinoza. In Part 2, we analyze the emergence of the Individual in the Social Contract and the public discourse in the coffee shops of London and salons of Paris. The impact of Enlightenment philosophers in Britain, France, and Germany in the formation of the Bourgeois Public Sphere is analyzed. The modern Public Sphere theories structured for consensus (Jürgen Habermas) and in radical divergences (Chantal Mouffe) are contrasted. Finally, we mention the new contemporary structures of the Public Spheres in digital platforms. In Chapter 3, we discuss the complications of encounter with art under the term“Objectification,”an eclipse that hampers the emancipatory power of art. In the dissertation the objectification of art is analyzed in relation to time, sociopolitical realm, religion, ideology, public opinion, aesthetics, curatorial projects, language, and emerging new identities in digital platforms. In the contemporary world, a new complication soars with the technological revolution: On the one hand, the convergence of people brings more freedom and diversity than ever, as the pace of evolution in the public sphere is unparalleled and will test the resilience of art as a life force in new ways. On the other hand, the digital platforms allow a concentration of sameness and development of discourse, and judgment is based upon popularity in the sameness. The findings point to a resilient and robust bond between art and human liberty. The resolution of encounter with art is in the eyes and ears of the beholders. Thus, the objectification of art is a limitation on human liberty and a decaying act against human dignity. In Chapter 4, we convert our findings and observations into a mathematical formula illustrated simply as: y= f(1/x), where y stands for an independent path of emancipatory art and x for the forces impactful upon the limitations of art. The formula is also presented as the utility function of the encounter of art in the public sphere or, the function of human dignity before the objectification of liberty. Case studies follow the fourth chapter. We conclude that to use the lens of art is an emancipatory power of life with the potential to change the world. At the encounter, new visibilities grow into new possibilities and options for sensing the meaning of liberties, the value of self as human and the sense of being human that converges us all.