Diş hekimliği fakültesine başvuran hastaların ve diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin oral premalign ve malign hastalıklar ile ilgili bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and awareness of patients applying to the faculty of dentistry and dentistry students about oral premalign and malignant diseases
- Tez No: 662204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORÇUN TOPTAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Oral Kanser, Oral prekanser, Farkındalık, Oral cancer, Oral precancer, Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada diş hekimliği fakültesine başvuran hastaların ve diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin oral kanser hakkındaki farkındalıklarının, oral kanserin risk faktörleri ve klinik bulguları ile alakalı bilgi seviyelerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma verileri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran hastalar ve diş hekimliği fakültesinde eğitim gören öğrenciler üzerinde anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Anket katılımcıların; sosyo-demografik bilgilerinin, oral kanser farkındalığının, oral kanserin risk faktörlerinin, klinik bulgularının ve alışkanlıklarının sorgulandığı beş bölümden oluşmaktadır. Çalışma grubuna 18 yaş ve üstü, zihinsel engeli olmayan, daha önce oral kanser tanısı konmamış, gönüllülük esas alınarak toplam 930 kişi dahil edilmiştir. Bütün katılımcıların isim- soy isim belirtilmeden cevap gizliliği güvence altına alınmıştır. Toplanan verilerin analizi IBM Statistical Package for Social Sciences Statistics v25 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kategorik değişkenler (sosyo-demografik) için tanımlayıcı istatistikler frekans ve yüzde olarak sunulmuştur. Yapılan çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde hastaların ve diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin oral kanser ile alakalı bilgi ve farkındalıklarının yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür. Toplumun farkındalık seviyesinin arttırılması için ağız ve diş sağlığına yönelik eğitim programlarının oluşturulması, bu eğitim programları içerisinde oral kanser hakkında bireylerin bilgilendirilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Diş hekimliği öğrencilerinin ise oluşturulacak daha iyi eğitim müfredatları ile hem mezuniyet öncesi hem de mezuniyet sonrası oral kanserler ile alakalı yüksek bilgi ve farkındalık seviyelerine ulaşabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the awareness of patients applying to the faculty of dentistry and dentistry students about oral cancer, and their level of knowledge about oral cancer risk factors and clinical findings. The study data were obtained by using a questionnaire form on the patients who applied to Bolu Abant Izzet Baysal University Faculty of Dentistry and the students studying at the Faculty of Dentistry.Survey participants; It consists of five sections in which socio-demographic information, oral cancer awareness, risk factors, clinical findings and habits of oral cancer are questioned. A total of 930 people aged 18 and over, without mental disability, no oral cancer diagnosis, were included in the study group on a voluntary basis. Confidentiality of answers was ensured without specifying the names and surnames of all participants. The analysis of the collected data was carried out using the IBM Statistical Package for Social Sciences Statistics (SPSS) v25 package program. Descriptive statistics for categorical variables (socio-demographic) are presented as frequency and percentage. When the results of the study were evaluated, it was seen that the knowledge and awareness of the patients and students of the faculty of dentistry about oral cancer were not at a sufficient level. It is thought that it would be beneficial to create training programs for oral and dental health in order to increase the awareness level of the society and to inform individuals about oral cancer within these training programs.It is thought that dentistry students, on the other hand, will be able to reach high levels of knowledge and awareness regarding oral cancers both before and after graduation with better education curricula to be created.