Kök-kanal çalışma boyunu tespit ederken kullanılan farklı eğe boyutlarının post-operatif ağrı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different file sizes used to determinethe working length in root canal treatment on postoperative pain
- Tez No: 998367
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MADEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pain, Root Canal Treatment, File Size
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kök kanal tedavisi sırasında çalışma boyunu (ÇB) belirlemek için kullanılan farklı eğe boyutlarının post-operatif ağrı düzeylerine etkisini değerlendirmektir. Bunun yanı sıra, preoperatif teşhis, operatör deneyimi, irrigasyon aktivasyon yöntemi, ve seans sayısı gibi diğer klinik değişkenlerin de ağrı düzeyine etkisini araştımaktır. Gereç ve Yöntem: Bu Çalışmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Endodonti kliniği'ne başvuran, tek kök-kanallı dişlerinde primer kök kanal tedavisi endikasyonu konmuş 105 hasta dahil edilmiştir. Hastalar, çalışma boyu belirlemede kullanılan eğe boyutuna göre 2 gruba ayrılmıştır: Küçük çaplı eğe (6-8-10-15k) ve büyük çaplı eğe(20-25-30-35k). İşlemler 4. sınıf diş hekimliği öğrencileri ve endodonti uzmanlık öğrencileri tarafından gerçekleştirilmiştir. İrrigasyon aktivasyon yöntemi olarak pasif iğne irrigasyonu(PNI) ve sonik aktivasyon yöntemi kullanılmıştır. Hastaların post- operatif ağrı düzeyleri, tedavi öncesinde ve tedavi sonrası 3. , 6. , 9. , 12. ve 24. saatlerde Görsel Analog Skala (VAS) ve Numerik Derecelendirme Skalası (NRS) ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde parametrik ve non-parametrik testler kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Akut(semptomatik) apikal periodontitis tanısı alan hastalarda, kronik(asemptomatik) olgulara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek post-operatif ağrı gözlemlenmiştir. Sonik aktivasyon yöntemi, erken post-operatif dönemde daha fazla ağrıya yol açmıştır. Operatör deneyimi ile ağrı arasında beklenenin aksine ters bir ilişki bulunmuş, endodonti araştırma görevlilerince tedavi edilen hastalarda erken dönemde daha yüksek ağrı düzeyleri kaydedilmiştir. Buna uzmanlık öğrencilerine daha zor vakaların ve ağrılı hastaların tedaviye başvurması sebep olarak gösterilebilir. Eğe çapı ve seans sayısının ağrı düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Sonuç: Çalışma bulguları, post-operatif ağrı üzerinde en önemli belirleyicinin preoperatif ağrı olduğunu ve sonik aktivasyonun erken dönemde ağrıyı artırabileceğini göstermektedir. Eğe boyutunun ve seans sayısının ağrıya etkisi klinik açıdan anlamlı bulunmamıştır. Bu sonuçlar, klinik protokollerin hasta konforunu artıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bununla birlikte, ağrının subjektif doğası ve operatörler arası uygulama farkları gibi sınırlayıcı unsurlar nedeniyle, elde edilen bulguların genellenebilirliğini artırmak amacıyla daha geniş örneklem gruplarıyla ve daha yüksek düzeyde standardizasyon içeren ileri çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimler: Ağrı, Kök Kanal Tedavisi, Eğe Boyutu
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of different file sizes used to determine the working length during root canal treatment on post-operative pain levels. In addition, it seeks to investigate the influence of other clinical variables such as preoperative diagnosis, operator experience, irrigation activation method, and the number of treatment sessions on pain levels Materials and Methods: This study included 105 patients who presented to the Endodontics Clinic at Süleyman Demirel University and were diagnosed with the need for primary root canal treatment in single-rooted teeth. Patients were divided into two groups based on the size of the file used for working length determination: : small size files (6-8-10-15k) and large size files (20-25-30-35k).The procedures were performed by 4th-year dental students and endodontic research assistants. Passive needle irrigation (PNI) and sonic activation were used as irrigation methods. Post-operative pain levels were assessed using the Visual Analog Scale (VAS) and the Numerical Rating Scale (NRS) before treatment and at the 3rd, 6th, 9th, 12th, and 24th hours after treatment. Parametric and non-parametric tests were used for statistical analysis, with a significance level set at p<0.05. Results: Patients diagnosed with acute(symptomatic) apical periodontitis experienced significantly higher post-operative pain compared to those with chronic(asymptomatic) cases. The use of sonic activation led to increased pain in the early post-operative period. Contrary to expectations, an inverse relationship was found between operator experience and pain, with higher early pain levels recorded in patients treated by endodontic research assistants. This may be attributed to the fact that more difficult cases and painful patients tend to be treated by postgraduate specialists. File size and the number of sessions did not have a statistically significant effect on pain levels. Conclusion: The findings of the study indicate that the most significant determinant of post-operative pain is the preoperative pain, and that sonic activation may increase early post-operative pain. File size and the number of sessions were not found to have a clinically significant impact on pain. These results suggest that clinical protocols should be organized in a way that enhances patient comfort. However, due to the subjective nature of pain and variability in operator technique, further studies with larger sample sizes and higher standardization are needed to improve the generalizability of the findings.